Foto: epa-efe
Nederland

Honderden arrestaties bij klimaatprotest op autosnelweg

Bij een klimaatdemonstratie van de actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag in Nederland zijn honderden mensen gearresteerd.

Volgens Extinction Rebellion zijn er meer dan vijfhonderd arrestaties verricht. De arrestanten werden met bussen afgevoerd en onder meer in gymzalen ondergebracht. De Nederlandse snelweg A12 is inmiddels weer leeg, maar nog niet vrijgegeven. De brandweer is bezig een activist die in een paal langs de weg was geklommen, naar beneden te halen.

De eerste groepen klimaatactivisten verzamelden al rond 11.30 uur rond de snelweg, het Malieveld (het grote grasveld in Den Haag waarop wel vaker geprotesteerd wordt) en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als ‘Wij staan voor het recht op protest’, ‘Ga wat beters doen met al die poen’ en ‘Arresteer de échte klimaatboeven’. Er waren veel politieagenten aanwezig, die de actievoerders waarschuwden niet de snelweg op te lopen.

Honderden arrestaties bij klimaatprotest op autosnelweg
Foto: ap

Toen ze dat rond de middag toch deden en de A12 blokkeerden, greep de politie in. Actievoerders werden opgepakt, weggesleept en in een busje gezet. Op Twitter waarschuwde de politie ook dat actievoerders op de weg zouden worden aangehouden als ze niet vertrokken.

Het aanhouden van de actievoerders die op de weg blijven zitten, verliep uiterst moeizaam. De betogers werkten niet mee en hadden zich in groepjes aan elkaar vastgemaakt. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel stonden veel toeschouwers, die de actievoerders op de weg aanmoedigden en de politie uitjouwden. In enkele gevallen gebruikte de politie een wapenstok, zo meldt de krant NRC.

In de afgelopen dagen werden al zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met fossiele subsidies. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de wegblokkade, maar daarmee maakten ze zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan opruiing. Zij zijn inmiddels weer vrij.

Honderden arrestaties bij klimaatprotest op autosnelweg
Foto: epa-efe

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen