Foto: AP
Australian Open

Wit-Russische Sabalenka wint haar eerste grandslamfinale

Aryna Sabalenka (WTA 5) heeft in Melbourne de Australian Open gewonnen. De 24-jarige Wit-Russische klopte Elena Rybakina (WTA 25) in drie sets: 4-6, 6-3 en 6-4.

Rybakina, de nummer 25 op de WTA-ranking, kon voor de tweede keer in haar prille carrière een grand slam op haar naam schrijven. In juli vorig jaar trok ze op het gras van Wimbledon aan het langste eind. Nu moest de Kazachse voorbij Sabalenka, de gewezen dubbelpartner van Elise Mertens en de nummer vijf op de WTA-ranking. Zij won nog nooit een grandslamtornooi. Na twee breaks en een overtuigende indruk in de rally’s wist de Wimbledon-winnares de eerste set met 6-4 in de wacht te slepen na 34 minuten op de baan.

   • Alexander Blockx wint als eerste Belgische junior Australian Open

Sabalenka, die voor het eerst in een finale op een grand slam stond, kwam nadien dankzij een betere opslag beter in de wedstrijd. Rybakina had niet meteen een antwoord in huis en keek snel tegen een 1-4-achterstand aan. Daar kwam ze niet meer van terug: 3-6 in het voordeel van Sabalenka die in de tweede set 21 winners sloeg, Rybakina slechts 11.

In de laatste set ging Sabalenka op haar elan door. Bij 3-3 ging ze door de opslag van haar één jaar jongere Kazachse tegenstandster. Dat plaveide de weg naar haar eerste grandslamoverwinning. Rybakina weerde zich nog kranig, maar bij het vierde ‘championship point’ was het beklonken: 4-6.

Sabalenka is de tweede tennisster uit Wit-Rusland die een Grand Slam weet te winnen, na Victoria Azarenka in 2012 en 2013.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen