Foto: reuters

Opnieuw geweld in Oost-Jeruzalem na aanslag van vrijdagavond

In een wijk in Oost-Jeruzalem zijn zaterdag twee mensen door kogels gewond geraakt na een gewelddadige aanval. Het incident volgt op een dodelijke schietpartij in Oost-Jeruzalem, waarbij vrijdag zeven mensen om het leven kwamen.

In een wijk in Oost-Jeruzalem zijn zaterdag twee mensen door kogels gewond geraakt na een gewelddadige aanval. Dat zegt hulpverleningsorganisatie Magen David Adom (MDA).

‘Om 10.42 uur kregen we een oproep waarin melding werd gemaakt van een terroristische aanval, met twee gewonden op de plaats van de feiten’, schrijft MDA in een mededeling. De aanval vond plaats in Silwan, een Palestijnse wijk vlakbij de Oude Stad.

Israëlische media zeggen dat de dader is ’geneutraliseerd’. Het zou gaan om een 13-jarige jongen uit Oost-Jerusalem. Het incident wordt beschouwd als terrorisme.

De twee gewonden zijn een vader van 47 jaar en zijn zoon van 23. De zoon is er het ergst aan toe. Ze kregen beiden kogels in hun bovenlichaam, maar waren bij bewustzijn toen ze naar het ziekenhuis werden overgebracht.

Het incident vond plaats slechts enkele uren na een dodelijke aanval van een Palestijnse man in een synagoge.

Die schutter begaf zich vrijdag omstreeks 20.30 uur plaatselijke tijd naar een synagoge in Neve Yaakov en schoot daar zeven personen dood, die na de dienst de synagoge verlieten. Drie anderen raakten gewond. De wijk Neve Yaakov bevindt zich in het door Israël ingelijfde deel van Oost-Jeruzalem.

De 21-jarige dader, die volgens de hulpdiensten alleen handelde, werd gedood door de politie toen hij met de wagen wilde wegvluchten.

In het onderzoek naar de terreuraanval werden zaterdag 42 mensen ‘gearresteerd zodat ze kunnen worden ondervraagd’, maakte de politie bekend. ‘Sommigen zijn familieleden van de dader.’

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), veroordeelt de aanslag via Twitter. ‘Ik veroordeel met klem de terroristische aanslag in Oost-Jeruzalem en de escalatie van het geweld in Jenin en rond Gaza’, schrijft ze.

Ook het Witte Huis veroordeelt de ‘gruwelijke terreuraanslag’ krachtig. De Amerikaanse president Joe Biden heeft telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken. Hij bood zijn Israëlische collega ‘alle mogelijke hulp’ aan. Biden sprak van ‘een aanval op de beschaafde wereld’.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanslag in de synagoge na de sabbatviering gruwelijk. ‘We staan achter onze Israëlische vrienden’, zei hij in een verklaring.

De situatie in Israël is zeer gespannen na een militaire operatie in Jenin waarbij negen Palestijnen omkwamen. Vanuit de Gazastrook zijn raketten afgevuurd en Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd. De Palestijnen hebben de samenwerking met Israël inzake veiligheid stopgezet.

Een woordvoerder van de - door de EU als terroristisch beschouwde - Palestijnse beweging Hamas heeft volgens de Israëlische krant Haaretz al laten weten dat de schietpartij in de synagoge een vergelding is voor die legeractie van Israël.

Zeker de aanstelling van de nieuwe, meest rechtse regering die Israël ooit heeft gehad, wakkert de onrust aan. Itamar Ben-Gvir, de controversiële minister van Nationale Veiligheid, pleit voor een soepeler regelgeving voor politiemensen en militairen bij confrontaties met Palestijnen. Bij diverse raids kwamen in januari alleen al 34 personen om het leven, vooral Palestijnen, waarvan zeker vijf minderjarigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen