Foto: DVH

Overlevende partner krijgt vijf jaar tijd om zwanger te geraken van overleden partner

De ministerraad heeft een voorontwerp van een wet goedgekeurd waardoor een overlevende partner tot vijf jaar na de dood van de andere partner zwanger kan worden van de overleden partner. Die stroomversnelling komt er mede na een getuigenis van Madam Bakster.

De ministerraad stemt in een voorontwerp van wet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat het voor een overlevende partner mogelijk maakt om tot vijf jaar na het overlijden van de andere wensouder over te gaan tot het gebruik van gameten en embryo’s. Het gaat om zeer uitzonderlijke situaties, waarbij de overlevende partner wenst om alsnog over te gaan tot de behandeling na het overlijden van een wensouder.

Vandaag ligt de limiet op twee jaar, maar door de getuigenis van Laura Verhulst, beter bekend als blogster Madam Bakster, groeide de consensus dat die termijn te kort is. Zij verloor haar echtgenoot een jaar geleden. Het stel had voor zijn overlijden zijn zaadcellen ingevroren, maar toen hij stierf, werd Verhulst plots geconfronteerd met de korte termijn om de ingrijpende keuze voor een zwangerschap te maken. Er geldt immers ook een wachtperiode van zes maanden na het overlijden, waardoor er maar anderhalf jaar overblijft om te proberen zwanger te geraken. Verhulst zelf is intussen zwanger van haar overleden echtgenoot Kobe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden