Foto: Maurice Van Steen/anp

Ajax ontslaat Alfred Schreuder (ex-Club Brugge) na beschamend gelijkspel tegen Volendam

Ajax heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen na het 1-1-gelijkspel tegen staartploeg Volendam. De Amsterdammers wisten voor de zevende keer op rij niet te winnen in de Eredivisie en staan vijfde op zeven punten van koploper Feyenoord.

Het ontslag kwam uiteraard niet uit de lucht gevallen. Vrij snel na de wedstrijd stond de mededeling op de clubwebsite. ‘Het puntverlies en het gebrek aan ontwikkeling van het team zijn de hoofdoorzaken van dit besluit’, stond er. ‘De clubleiding heeft geen vertrouwen meer in een verdere samenwerking. Ook de samenwerking met assistent-trainer Matthias Kaltenbach wordt beëindigd.’

‘Het is een pijnlijke beslissing, maar ook een noodzakelijke’, zei directeur Edwin van der Sar. ‘Na een goede start van het seizoen verloren wij vervolgens onnodig veel punten. Ook het spel was wisselvallig. Door het WK was er een vroege en lange winterstop. Alfred kreeg de tijd en ons vertrouwen om zaken te veranderen en te verbeteren. De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat hij het tij niet kon keren, terwijl wij van mening zijn dat hij ondanks de vele transfers een sterke en kampioenswaardige selectie ter beschikking had. We hebben ook de laatste weken weer veel punten verloren en zagen helaas geen vooruitgang.’

Fluitconcert

Na het gelijkspel in de topper tegen Feyenoord moest een lichter programma het geplaagde Ajax ademruimte geven, en zo ook coach Schreuder - vorig seizoen nog kampioen met Club Brugge. Maar kijk, tegen de eerste wedstrijden van de reeks tegen Volendam, Excelsior, Cambuur en RKC ging het al helemaal mis.

FC Volendam parkeerde een bus, maar daar was niets mis mee. Het was aan Ajax om die vakkundig te ontmantelen, maar dat lukte de Amsterdammers niet. Geen vertrouwen, geen fantasie, geen stootkracht en een flinke dosis pech.

Na vijf minuten werden er al spandoeken bovengehaald en weerklonk her en der ‘Schreuder, rot op’. Marc Overmars, intussen technisch directeur bij Antwerp, werd lof toezongen.

Ajax had halfweg 84 procent balbezit en dertien doelpogingen laten optekenen in de statistieken, maar geen goal. De spelers gingen naar binnen onder een striemend fluitconcert.

Volendam had niets klaargemaakt, maar als het tegenzit, zit het echt goed tegen. Ex-Ajacied Carel Eiting wist met een vrije trap Damon Mirani te bereiken, een andere ex-Ajacied, en die kopte via de onderkant van de lat binnen: 0-1.

Tien minuten voor tijd maakte invaller Mohammed Kudus eindelijk gelijk, maar Ajax slaagde er niet meer in om de zege binnen te halen. Het bleek het puntenverlies te veel voor Schreuder.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen