Foto: BELGA
Oekraïne

Oekraïne krijgt grootste Belgische wapenlevering ooit, maar kritiek op verouderde legervoertuigen

De ministerraad beslist vrijdag om 90 tot 100 miljoen euro aan extra legermaterieel naar Oekraïne te sturen. Het gaat om het grootste levering ooit die België in één keer toezegt aan een ander land. Er is wel kritiek omdat het om verouderd materieel gaat. ‘Maar wat we niet hebben, kunnen we niet geven.’

De federale regering zet vrijdag het licht op groen om antitankwapens, luchtafweergeschut, machinegeweren en munitie naar Oekraïne te sturen, wordt in regeringskringen bevestigd. Die levering komt bovenop de 146 miljoen euro militaire steun die de regering-De Croo eerder al in verschillende schijven heeft vrij­gemaakt en geleverd.

Tot nu toe leverde België vooral beschermingsmateriaal en in ­mindere mate wapens. Een deel van die wapens kan uit de voorraad van Defensie gehaald worden. Maar een ander deel zal wellicht besteld moeten worden bij de ­Belgische industrie, die zo ook een graantje meepikt.

De ministers van Defensie van de verschillende Navo-landen ­kwamen vorige week nog samen in het Duitse Ramstein om nieuwe militaire steun aan Oekraïne te ­bespreken. De focus lag daar op het fiat van de Duitsers om al dan niet Leopard-tanks te leveren. De Duitsers zijn woensdag eindelijk overstag gegaan, maar ons land heeft al sinds 2014 geen Leopard-tanks meer in roulatie.

Wapenleveringen aan een oorlogvoerend land blijven een delicate zaak en zijn geen evidentie voor een regering met groenen. Maar dit dossier passeerde al de kern (de vergadering van de premier en de vicepremiers) waardoor de beslissing nu eerder een formaliteit is.

Opmerkelijk: volgens VTM Nieuws bevat de schenking aan ­Oekraïne ook 80 Iveco LMV Lynx-voertuigen en 150 Volvo-trucks die Defensie aan het uitfaseren is vanwege mankementen. Zo stond daarover in een persbericht van 26 februari 2021 dat die vrachtwagens ‘geen of onvoldoende bescherming boden aan de bemanning’.

Het kabinet van Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) reageert daarop tegenover De Standaard dat ‘al het materieel dat ons land aan Oekraïne geeft, operationeel en inzetbaar is’. ‘Maar wat ­Defensie of ons land niet heeft, kan het ook niet aan Oekraïne geven’, klinkt het. ‘Defensie bekijkt in functie van de eigen stocks en met de Belgische industrie wat mogelijk is. Daarbij wordt ook gekeken naar materiaal dat op korte termijn vervangen wordt. Maar het spreekt voor zich dat splinternieuw materieel, dat we nog niet hebben maar dat wel besteld is, moderner en ­veiliger is dan ouder materieel dat uit omloop wordt genomen door ­Defensie.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen