Foto: reuters

Israëlisch commando schiet ‘negen Palestijnen’ dood in vuurgevecht

Israëlische troepen hebben in de Palestijnse stad Jenin zeker negen Palestijnen doodgeschoten. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Twintig anderen raakten gewond bij een vuurgevecht dat urenlang duurde. Volgens Israël ging het om een antiterreuroperatie.

Het Israëlische leger geeft toe dat het special forcesrichting de stad op de Westelijke Jordaanoever stuurde. Het wilde er naar eigen zeggen leden van de terreurorganisatie Islamitische Jihad inrekenen, maar dat ontaardde in een vuurgevecht. Volgens de Israëli’s ging het om verdachten die eerder al aanvallen hadden gepleegd en plannen hadden om nieuwe aanvallen te plegen. Het Israëlisch leger houdt vol dat er maar drie doden vielen, onder wie twee ‘gewapende verdachten op de vlucht’.

Aan Palestijnse zijde wordt bevestigd dat er doden vielen tijdens een vuurgevecht. De Palestijnse autoriteiten zeggen dat er negen doden vielen, onder wie twee ongewapende burgers. Daarnaast vielen twintig gewonden, klinkt het.

Op de Westelijke Jordaanoever lopen de spanningen tussen Israëli en Palestijnen opnieuw hoog op. Zeker de aanstelling van de nieuwe, meest rechtse regering die Israël ooit heeft gehad, wakkert de onrust opnieuw aan. Itamar Ben-Gvir, de controversiële minister van Nationale Veiligheid, pleit voor soepeler regelgeving voor politie en het leger voor confrontaties met Palestijnen. Bij verschillende raids kwamen in januari alleen al 29 personen om het leven, waarvan vijf minderjarigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden