camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

erfgoed

Glasramen uit beschermde kerk belanden op veilingsite

donderdag 26 januari 2023 om 3.25 uur

De Sint-Jozefskerk in Antwerpen  rr

Een groep glasramen uit de Sint-Jozefskerk in Antwerpen belandde deze week, samen met de ontwerptekeningen, op de veilingsite 2dehands.be.

Jos Hendrickx, glas-in-lood­specialist en docent aan de Antwerpse academie, maakte de moderne werken in de jaren 60. In afwachting van een restauratie van de neoromaanse kerk waren de glasramen gedemonteerd en in kratten bewaard. De huidige gebruiker van de kerk is de Russisch-orthodoxe parochie van Christus’ Geboorte.

Joost Caen, emeritus-hoogleraar en specialist conservatie en restauratie, merkte de verkoop op. Hij signaleerde ze aan het provinciebestuur, die op zijn beurt de dienst Onroerend erfgoed op de hoogte bracht. Caen betreurt het voorval. ‘De kerk kreeg een mooie herbestemming, maar het is schrijnend dat de nieuwe eigenaar geen engagement toont voor het gebouw.’ Het Antwerpse provincie­bestuur bevestigt dat de glasramen intrinsiek deel uitmaken van het beschermde kerkgebouw en dat er meteen is ­gereageerd. Het lot ‘Antiek. Sint-Jozefkerk 8 glasramen middenbeuk 1966’ is intussen verwijderd. De kerkfabriek mag een brief in de bus verwachten. (gvds)

Aangeraden

Niet te missen