Foto: Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt
busongeval

Vijf kinderen en chauffeur lichtgewond bij busongeval met Belgische kinderen in Duitsland

Een bus met een zestigtal schoolkinderen uit Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw is dinsdagnacht betrokken geraakt bij een zwaar verkeersongeval in Duitsland. Dat melden verschillende Duitse media. De buschauffeur en vijf kinderen raakten daarbij lichtgewond, de andere kinderen en hun begeleiders bleven ongedeerd.

Het ongeval vond dinsdagnacht omstreeks 2.30 uur plaats op de A3-snelweg Adelsdorf, nabij Nuremberg in het zuidoosten van Duitsland. De bus reed er in een colonne van drie, toen de snelweg versmalde wegens wegenwerken. De eerste bus reed langs een stilstaand veiligheidsvoertuig, maar de tweede bus raakte die signalisatie. Het is nog niet duidelijk waarom de chauffeur een inschattingsfout heeft gemaakt.

De bus raakte zwaar beschadigd, toen die met zijn volledige flank het signalisatievoertuig raakte. ‘Als we nu het verhakkelde voertuig zien, mogen we van zeer veel geluk spreken dat er van de kinderen en de leerkrachten niemand gewond raakte’, vertelt Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. ‘De chauffeur werd lichtgewond aan de knie, maar mocht na enkele uren het ziekenhuis opnieuw verlaten.’ Ook vijf kinderen raakten lichtgewond, maar hun schaafwonden konden ter plaatse verzorgd worden door de hulpdiensten. De snelweg werd na het ongeval in beide richtingen urenlang volledig afgesloten.

Opvang

De bus was op de terugweg van sneeuwklassen in Bad Hofgastein in Oostenrijk. Sint-Pieters-Leeuw stuurt elk jaar zijn zesdejaars van de drie gemeentescholen samen op sneeuwklassen. In de eerste bus zaten kinderen van school de Wegwijzer in Ruisbroek. Zij hebben niets gemerkt van het ongeval dat achter hen gebeurde en zijn gewoon verder naar huis doorgereden. Het was de tweede bus die op de wegbeveiliging inreed. Op die bus zaten 38 schoolkinderen en vijf leerkrachten van de basisschool Sint-Antonius uit Liedekerke en een aantal leerlingen en twee leraren van de basisschool Den Top uit Sint-Pieters-Leeuw. Op het moment van het ongeval waren de meeste kinderen aan het slapen, volgens burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) van Liedekerke.

De chauffeur van de derde bus zag dat zijn collega in moeilijkheden was gekomen en snelde ter hulp. Na het ongeval reed hij met de kinderen naar een nabijgelegen sporthal, waar ze tijdelijk opgevangen werden en psychologische bijstand en eten en drinken kregen. Een andere bus werd nadien uitgestuurd om hen veilig naar huis te brengen.

‘Het is een hele geruststelling dat er niemand gewond is’, zegt Van Linthout. ‘Het had veel erger kunnen aflopen.’ De ouders van alle kinderen werden inmiddels op de hoogte gebracht door de schooldirecties. Zij hebben inmiddels ook al contact gehad met hun kinderen. Ook het Centrum voor Leerlingenbegeleiding werd verwittigd, zij kunnen indien nodig psychologische bijstand verlenen voor ouders en kinderen.

Vijf kinderen en chauffeur lichtgewond bij busongeval met Belgische kinderen in Duitsland
Foto: Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen