camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sociale media

Twitter betaalt geen huur meer aan de Britse kroon

Twitter heeft een klacht aan zijn been van The Crown Estate, de maatschappij die het vastgoed ­beheert dat eigendom is van het Britse koningshuis.

woensdag 25 januari 2023 om 3.25 uur

De kantoren van Twitter in Londen staan leeg. getty

Het socialemediabedrijf dat nu in handen is van de flamboyante Amerikaanse ondernemer Elon Musk betaalt geen huur meer voor de kantoren in hartje Londen, nabij Piccadilly Circus.

In die kantoren is volgens Britse media niemand van Twitter meer aan de slag. Nadat Musk meteen na de overname een groot deel van het personeel de bons had gegeven, werden de kantoren in Londen leeg­gemaakt. Daardoor ontstaat de indruk dat Twitter de kantoren niet langer huurt.

   • Stormloop op uitverkoop Twitter-spullen

Hoeveel Twitter al in het krijt staat bij The Crown Estate is niet bekend. Een woordvoerder van de vastgoedmaatschappij van de Britse Kroon hield het bij de ­bevestiging dat een klacht is ­ingediend.

6,8 miljoen dollar

Dat blijkt geen alleenstaand geval te zijn, meldt het persagentschap Bloomberg. In de Verenigde Staten betaalt Twitter blijkbaar sinds december al geen huur meer voor een van zijn kantoren in San Francisco. Het gaat om meer dan 43.000 vierkante meter ruimte op acht verdiepingen.

Ook daar heeft de verhuurder een rechtszaak aangespannen ­tegen Twitter. De verhuurder zegt in de aanklacht nog geen huur te hebben ontvangen voor de maanden december en januari. Het verschuldigde bedrag zou al opgelopen zijn tot bijna 6,8 miljoen dollar. De verhuurder zwaait met een overeenkomst uit het verleden waarin Twitter zich heeft geëngageerd om tot 10 miljoen dollar vast te zetten op een rekening voor de betaling van de huur van die kantoren wanneer het bedrijf zou veranderen van eigenaar. Twitter bestrijdt dat.

Kostenbesparing

Die huurschulden lijken alles te maken te hebben met het drastische kostenbesparingsplan dat Elon Musk bij Twitter aan het uitvoeren is. Hij ontsloeg de helft van het personeel en besloot het huurgeld voor de kantoren ­wereldwijd in te houden. Het gaat zelfs zover dat hij weigert om openstaande rekeningen te betalen. Zo weigerde hij de rekening voor een gecharterd vliegtuig te betalen.

Al die maatregelen komen er op het moment dat de Amerikaanse miljardair de eerste aflossing moet betalen van de 12,5 miljard dollar schuld die hij op zich nam om Twitter over te nemen.

Twitter reageerde volgens het persagentschap Bloomberg niet op een verzoek tot toelichting. Het persagentschap voegt er fijntjes aan toe dat het socialemediabedrijf zijn communicatie­afdeling heeft opgedoekt.

Aangeraden

Niet te missen