Zelfrijdende wagen van Colruyt levert eerste boodschappen aan huis

De zelfrijdende wagen van Colruyt Group, die sinds eind november in Londerzeel op de openbare weg rijdt, heeft dinsdag voor het eerst boodschappen aan huis geleverd. In totaal leverde het wagentje boodschappen bij drie klanten langs een vast parcours.

De onbemande wagen, die Clevon 1 heet, rijdt sinds november een vaste route op de openbare weg. Van het distributiecentrum van Colruyt gaat het naar het Collect&Go-afhaalpunt in het centrum van Londerzeel, een traject van vier kilometer. Op de route werden de adressen van een dertigtal klanten geïdentificeerd. Zij zijn vorige week aangeschreven met de vraag of ze hun boodschappen een keer wilden laten leveren door het onbemande voertuig.

Een van hen was de 26-jarige Ellen Cools. Haar woning ligt op het traject dat Clevon 1 aflegt. ‘Ik was meteen geïnteresseerd om mee te doen’, zegt Ellen. ‘Ik vond het een leuk idee te weten dat een zelfrijdend voertuig mijn boodschappen zou leveren. Het is ook tof dat je meewerkt aan iets innovatiefs.’

Het Collect&Go-team achter het zelfrijdende voertuig belt de klanten op met een code, waarmee ze het wagentje kunnen openmaken en hun boodschappen uitladen. Klanten die dat willen, kunnen ook hun leeggoed en plooiboxen weer met het wagentje laten wegvoeren.

Politiebegeleiding

Het onbemand voertuig rijdt nu twee maanden in Londerzeel rond. In eerste instantie gebeurde dat nog onder politie-escorte, maar nu verplaatst het zich zonder die extra begeleiding. In december legde de wagen zijn duizendste kilometer af op de openbare weg.

‘In die twee maanden zijn er geen incidenten geweest’, verzekert Kim Vancauwenberghe, algemeen directeur Smart Technics bij Colruyt Group. De komende weken en maanden worden de leveringen aan huis nog verder uitgetest. ‘We hebben de route nu goed onder de knie. We bekijken alles stap per stap, maar in de toekomst behoren leveringen aan huis met zelfrijdende wagentjes zeker tot de mogelijkheden’, zegt Vancauwenberghe. ‘Het zal niet alles vervangen, maar het is zeker een heel waardevolle optie.’ 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden