camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

auto-industrie

Autobouwer trekt stekker uit eerste zonneauto

dinsdag 24 januari 2023 om 3.25 uur

 

De Nederlandse fabrikant van elektrische zonne­auto’s Lightyear stopt met de productie van zijn eerste model. Het laat eveneens dochterbedrijf Atlas Technologies, dat het automodel ontwikkelde, failliet gaan.

De onderneming uit Helmond doet dat omdat er veel meer interesse blijkt te zijn voor een veel goedkoper model dat ze over enkele jaren wil maken. Daarvan zijn al 21.000 exemplaren besteld door lease- en autodeelbedrijven. Daarnaast tekenden al meer dan veertigduizend potentiële klanten in op een lijst om hun interesse in die auto kenbaar te maken.

De Lightyear 0, die nu wordt geschrapt, had eind november in productie moeten gaan in Finland. In eerste instantie zou slechts een auto per week worden geproduceerd, al zou dat daarna worden opgevoerd. De 0 had volgens Lightyear meer dan 800 kilometer moeten kunnen rijden op een volle accu, waarbij de zonnepanelen op het dak extra rijbereik konden opleveren. Oorspronkelijk kostte de auto zo’n 120.000 euro, maar dat liep, onder meer door dure onderdelen, op tot 250.000 euro.

Topman Lex Hoefsloot zegt dat Lightyear momenteel probeert een aantal nieuwe investeringen af te ronden. Daarmee zou het bedrijf zich dan volledig op de goedkopere Lightyear 2 kunnen richten. Die auto moet minder dan 40.000 euro kosten en in 2025 op de markt komen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen