Foto: reuters

Stroomstoring zet heel Pakistan urenlang zonder elektriciteit

Een storing op het Pakistaanse elektriciteitsnet heeft het hele land maandagochtend in het donker gezet. Na zes uur was in het noorden van het land de stroomvoorziening grotendeels hersteld, in het zuiden blijft de stroom wellicht de hele dag uit. Het is al de tweede grote stroomstoring in drie maanden.

Het probleem ontstond om 7.34 uur lokale tijd (3.34 uur in België) in de zuidelijke provincie Sidh, tussen de steden Jamshoro en Dadu. Aan Pakistaanse media legde minister van Energie Khurram Dastagir uit dat er een schommeling van de spanning op het netwerk was, waardoor de centrales één na één uitvielen. Volgens hem is er echter geen sprake van een groot probleem.

In Pakistan wordt de stroomproductie tegenwoordig ’s nachts stilgelegd, omdat er in de winter minder vraag is. Het land wil zo de energierekening beperken. Maar bij de dagelijkse opstart liep het vanmorgen dus helemaal fout.

Na een zestal uur werkte de stroomvoorziening weer in het grootste deel van het land. In de meeste noordelijke gebieden waren de problemen helemaal van de baan. In de regio waar de problemen ontstonden is de situatie moeilijker, wellicht moeten de inwoners het de rest van de dag zonder elektriciteit stellen.

De elektriciteit valt in Pakistan wel vaker uit, maar deze storing is een van de ergste in jaren. Minder dan drie maanden geleden ging ook al een groot deel van het net plat. Op sociale media houden sommigen de regering van premier Shehbaz Sharif verantwoordelijk voor de storing. De hashtag #poweroutage is er trending.

Op veel plaatsen zijn mensen erop voorzien dat de stroom regelmatig uitvalt. Zo zegt Mohammad Asim, woordvoerder van het grootste ziekenhuis in de omgeving van Peshawar dat er noodgeneratoren zijn ingezet. Die houden de spoedafdelingen, de intensieve zorgen en de labo’s momenteel overeind.

Bron: Belga/Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden