Foto: belga
Politiek veiligheid

Incident tijdens nieuwjaarsreceptie Vooruit blijkt storm in glas water

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau krijgt politiebescherming na recente doodsbedreigingen aan zijn adres. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij zondag werd een persoon gevat die naar het podium stormde terwijl hij agressief taalgebruik hanteerde. ‘Het bleek om een misverstand te gaan’, klinkt het bij de Sint-Niklase politie.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau krijgt sinds deze week politiebewaking sinds bij DPG Media een brief is toegekomen waarin hij wordt bedreigd. De bewaking betekent dat er in zijn buurt extra wordt gepatrouilleerd en dat er politie aanwezig is wanneer er een (verhoogd) risico op incidenten is.

‘Ik krijg vaak bedreigingen uit extreemrechtse hoek, elkaar doodwensen is blijkbaar het nieuwe normaal geworden’, reageerde hij in De zevende dag. ‘Maar we moeten wel ergens een grens trekken.’

Rousseau toonde zich niet echt onder de indruk. ‘Ik sta hier nog fris en gezond’, klonk het laconiek.

Ook bij de nieuwjaarsreceptie van de partij, zondag in ‘t Bau-Huis in Sint-Niklaas, was de politie van in het begin discreet aanwezig.

Rousseau getuigde in VTM Nieuws dat er iemand aanwezig was die ‘naar het podium stormde’ terwijl hij ‘agressief taalgebruik’ hanteerde. Agenten in burger konden ingrijpen en pakten de man op. ‘Het bleek om een misverstand te gaan, want de man in kwestie heeft sympathie voor de politieke linkerzijde’, zegt Hedwig Smet, officier van wacht van de lokale politie van Sint-Niklaas, op hln.be. De man zou volgens de politie geen kwade bedoelingen hebben gehad.

Skiën met bewaking

De socialist is verre van de eerste politicus die bedreigingen ontvangt. Zo ging N-VA-voorzitter Bart De Wever ooit skiën met zijn familie en een paar ‘bodyguards’ van de politie, en werd justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) met zijn gezin naar een safehouse gebracht wegens een (verijdelde) ontvoeringspoging.

Het incident had nauwelijks een invloed op de sfeer in Sint-Niklaas, die uitstekend was dankzij de goede peilingen van Vooruit. De boodschap van de voorzitter luidde dat zijn partij de extremen wil tegenhouden en op die manier de welvaart wil garanderen. ‘Alleen Vooruit kan Vlaams Belang uit de volgende Vlaamse regering houden’, zei Rousseau.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen