Foto: Anadolu Agency via Getty Images

Moederbedrijf Google schrapt 12.000 banen

Alphabet, het moederbedrijf van Google, schrapt 12.000 banen. Dat is meer dan 6 procent van het totale aantal werknemers. Alphabet komt daarmee in een rijtje van techbedrijven die ingrijpen na jaren van immense groei.

Het is het zakennieuwsagentschap Bloomberg dat met het bericht uitpakt. Het banenverlies komt er wereldwijd en in alle geledingen van het bedrijf, zegt ceo Sundar Pichai. Hij meldde het nieuws in een mail aan alle werknemers en zei erbij dat hij de volledige verantwoordelijkheid voor de beslissing neemt.

Google komt daarmee in een rijtje van andere techgiganten die hun operaties drastisch inperken op grond van een slabakkende wereldeconomie en een enorm stijgende inflatie. Eerder gebeurde dat al bij Meta, Twitter en Amazon. Google had die ingrepen nog het langst kunnen vermijden. Door een daling in de digitale advertenties had de groep evenwel geen andere keuze meer.

‘Er zijn momenten dat we onze focus moeten verleggen, onze kosten analyseren en prioriteiten leggen’, schrijft Pichai. ‘We staan voor een enorme uitdaging met artificial intelligence’, vervolgt hij.

Pichai zegt dat de werknemers zestien weken ontslagvergoeding krijgen en zes maanden zekerheid over een ziekteverzekering. Voor het overige wil het bedrijf zich houden aan de regionale wetgeving in de Verenigde Staten.

Eind september telde Alphabet wereldwijd 186.779 werknemers. Sinds 2017 is het werknemersbestand meer dan verdubbeld. Zo waren er vele aanwervingen voor de cloudtak die het bedrijf aan het opbouwen is.

In de voorbeurse handel in New York steeg het aandeel van Alphabet vrijdag na de aankondiging tot 1,8 procent. Het aandeel heeft het voorbije jaar zowat 30 procent prijsgegeven.

Bron: bloomberg

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden