Foto: ap

Acteur Alec Baldwin aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag na schietincident op set

Acteur Alec Baldwin (64) wordt beschuldigd van onvrijwillige doodslag wegens de dood van cinematograaf Halyna Hutchins op de set van de film Rust. Dat heeft de Amerikaanse procureur bekendgemaakt.

Baldwin wordt samen met Hannah Gutierrez-Reed beschuldigd. Zij was destijds verantwoordelijk voor de wapens op de set en werd op haar beurt ook al door Baldwin aangeklaagd. Volgens hem treft vooral zij schuld. De procureur van Santa Fe lijkt daar niet in mee te gaan en maakte de beschuldigingen tegen beiden donderdag bekend.

‘Acteur en producent Alec Baldwin en wapenverantwoordelijke Hannah Gutierrez-Reed worden elk beschuldigd van twee aanklachten van onvrijwillige doodslag’, stelt het bericht. ‘Na grondig onderzoek van het bewijs, heb ik vastgesteld dat daar voldoende reden toe is.’ Procureur Mary Carmack-Altwies voegt eraan toe dat niemand boven de wet staat. In een eerder interview had ze al gezegd dat Baldwin de kogels had moeten checken en nooit een wapen had mogen richten op een persoon. ‘Dat gaat in tegen elk veiligheidsvoorschrift.’

Jury

Een derde persoon, regieassistent Dave Halls die het geweer had overhandigd aan Baldwin, zal schuldig pleiten in ruil voor strafopschorting en zes maanden voorwaardelijk.

Als de rechter daarmee instemt, zal de zaak voor een jury gepleit worden. Die zal niet alleen moeten bepalen of Baldwin en Gutierrez-Reed schuld treffen, maar ook in welke graad. De aanklachten luiden ‘onvrijwillige doodslag’ en ‘onvrijwillige doodslag tijdens een rechtmatige daad’. In het tweede geval moet er sprake zijn van meer dan nalatigheid en kan het vuurwapen gelden als een verzwarende omstandigheid. Beide aanklachten riskeren straffen tot 18 maanden cel en boetes tot 5.000 euro. De betrokkenheid van een vuurwapen kan leiden tot een effectieve celstraf van vijf jaar.

Nalatigheid

Het schietincident vond plaats in oktober 2021. Baldwin loste een schot met een rekwisietpistool tijdens repetities voor de westernfilm Rust en raakte daarbij cinematograaf Halyna Hutchins en regisseur Joel Souza. Hutchins overleed later aan haar verwondingen, terwijl de regisseur er gehavend vanaf kwam. Kort nadien bleek uit getuigenissen dat ook voor het fatale ongeluk al een en ander scheefliep op de filmset. Maar tot op vandaag blijft de vraag hoe echte kogels in plaats van losse flodders in het geweer zijn beland.

Baldwin, bekend van comedyreeks 30 Rock en met een lange staat van dienst in Hollywood, heeft de afgelopen jaren geprobeerd om zijn naam te zuiveren. Hij ondernam juridische stappen tegen verschillende crewleden en sprak in interviews in tranen over het incident. ‘Er is iemand verantwoordelijk voor wat er gebeurd is, en ik kan niet zeggen wie, maar ik was het in ieder geval niet’, zei hij op televisie. Met de nazaten van Hutchins hebben Baldwin en de producenten van de film een minnelijke schikking getroffen voor een onbekend bedrag. Toen werd ook aangekondigd dat de productie van de film hervat zou worden.

In een reactie heeft zijn advocaat gezegd dat de beschuldigingen de feiten verdraaien. De acteur ‘had geen reden om te geloven dat er een echte kogel in het pistool zat.’ Volgens de advocaat hadden ‘professionals hem daarvan verzekerd’. Hij neemt zich voor dat hij de zaak zal winnen. De advocaat van Hannah Gutierrez-Reed spreekt van een ‘gebrekkig’ onderzoek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden