Foto: afp

Koning Charles schenkt winst van zijn windmolenparken aan het ‘publieke goed’

De Britse koning wil de winstsurplussen die het paleis in de toekomst vergaart met zes nieuwe windmolenparken aan ‘het bredere publieke goed’ besteden. Normaal zou dat geld naar de kroon vloeien voor het dagelijkse onderhoud van de royals.

Crown Estate, dat het vastgoed en de eigendommen van de Britse monarchie beheert, kondigde onlangs de bouw van zes nieuwe offshore windmolenparken aan. Die komen voor de kust ten noorden van Wales en in de Noordzee. De windmolens zullen energie opwekken voor 7 miljoen gezinnen. Omdat Crown Estate ook de rechten beheert van het continentaal plat, de zeebodem rond de kust van het Verenigd Koninkrijk, is het bevoegd voor contracten voor windmolenparken.

Het onderhoud van de koninklijke familie is gelinkt aan de opbrengsten van de Crown Estate. Charles en co. krijgen een kwart van de winst, de rest gaat naar de staat. Het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld reis- en renovatiekosten van de familie te dekken.

Vorig jaar bedroeg het royale spaarpotje 86,3 miljoen pond (98,3 miljoen euro). De recente windmolenovereenkomst, goed voor een miljard pond, zou dat bedrag aanzienlijk verhogen. Maar Charles kiest er nu voor om de winstsurplussen – vermoedelijk vele miljoenen ponden – door te sluizen naar het publieke goed.

‘Tijd van grote angst en nood’

In zijn kersttoespraak richtte Charles zich eerder al tot gezinnen in nood. Hij noemde het heden ‘een tijd van grote angst en nood’, niet alleen voor zij die geconfronteerd worden met conflicten, hongersnood of natuurrampen, maar ook voor degenen ‘die manieren moeten vinden om hun rekeningen te betalen en hun gezin te voeden en warm te houden’, sprak Charles. Miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk worstelen momenteel met de gestegen voedselprijzen en energiekosten.

Bron: belga, reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen