
Beschuldigde wordt uit zaal gezet omdat hij begint te roepen op terreurproces: ‘Ik ben homoseksueel, ik kan geen terrorist zijn’
Beschuldigde Smail Farisi is donderdagochtend na de pauze uit de zaal gezet waar het assisenproces van de aanslagen van 22 maart 2016 plaatsvindt, nadat hij commentaren had willen geven op de getuigenis van eerder op de dag. ‘Ik ben homoseksueel, ik kan geen terrorist zijn’, riep hij onder meer. Salah Abdeslam had bij de start van de zitting gezegd dat hij in zijn cel blijft tot de uitspraak valt.
Het gaat donderdagochtend over het appartement in de Kazernenlaan, dat Smail Farisi onderverhuurde aan kamikaze Ibrahim El Bakraoui. Inspecteur bij de terrorisme-eenheid van de federale politie Célia T. legde donderdag uit hoe het camerasysteem in de ingang van het gebouw de speurders van een enorme bron aan informatie voorzag, over een periode van meer dan zes maanden. Zo konden ze een overzicht maken van wie wanneer in het appartement arriveerde.
Smail Farisi onderbrak de getuigenis om een vraag te stellen, maar kreeg de toestemming niet van de voorzitter. Toch nam hij het woord om te zeggen dat ‘de transseksuelen die gepasseerd zijn, ontbreken in de presentatie’. Voorzitter Laurence Massart raadde Farisi aan om zijn vraag te onthouden voor later, waarna de beschuldigde – die als vrije man verschijnt – de zaal verliet.
‘Ik ga hier doodvallen’
Tijdens de pauze keerde Farisi terug naar de zaal met zijn advocaat. Die vroeg bij de hervatting van de zitting het woord, maar de voorzitter herhaalde dat vragen en opmerkingen pas na de getuigenissen volgen. ‘Ik ben homoseksueel, ik kan geen terrorist zijn’, riep Smail Farisi daarop. ‘Ik ga hier doodvallen’, riep hij ook. Er volgden nog meer uitlatingen, waarna Massart aan de politie vroeg om hem ‘op een vriendelijke manier’ de zaal uit te zetten. ‘Als hij gekalmeerd is, kan hij terugkeren’, zei ze nog. Dat gebeurde kort na de pauze, opnieuw in het bijzijn van zijn advocaten.
‘Het ging vanochtend over feiten waarvoor mijn cliënt eerder al is vrijgesproken. Dat heeft hem gedestabiliseerd’, aldus zijn advocaat Michel Degrève. Massart wees de jury er daarop op dat er al twee rechtszaken zijn geweest, die over de aanslagen in Parijs en ‘Parijs bis’ – het Belgische luik van het onderzoek naar die aanslagen.
Ook Ibrahim Farisi, de broer van Smail die hielp bij het leegmaken van het appartement, lijkt zenuwachtig donderdag. Hij geeft regelmatig commentaar op wat gezegd wordt en laakte dat hij ‘er alleen is als toeschouwer’.
Abdeslam blijft in cel
Bij de start van de zitting had ook Salah Abdeslam van zich laten horen en aangegeven dat hij in zijn cel zou blijven tot de uitspraak valt. Hij zei dat hij al sinds het begin van het proces aankaart dat de politie hem bij zijn overbrenging slecht behandelt en dat hij ‘spijtig genoeg niet wordt gehoord’. ‘Ik wil het proces wel bijwonen, maar in deze omstandigheden is dat niet mogelijk. Ik blijf in de cel en dat tot de uitspraak’, zei Abdeslam.
Woensdag had Abdeslam aangegeven dat een politieman hem een vuistslag had gegeven. Verwondingen waren niet zichtbaar, maar Abdeslam en zijn advocate gaven aan dat hij wel een wonde had aan de binnenkant van zijn lippen. Ook klaagde Abdeslam over pijn in zijn bovenlichaam. Een wetsgeneesheer kwam de verwondingen ’s middags vaststellen, maar over de conclusies is er voorlopig niets bekend. Het rapport wordt overgemaakt aan het parket van Brussel.
Federaal procureur Paule Somers vroeg nog of er donderdag een nieuw incident was geweest, maar dat bleek niet het geval. Samen met Abdeslam verlieten Mohamed Abrini en Sofien Ayari de glazen box. Ook Osama Krayem, die sinds het begin van het proces niet wil meewerken, verliet de zaal.