camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

automarkt

Europese autoverkoop vorig jaar laagste in bijna 30 jaar

De verkoop van nieuwe auto’s is vorig jaar teruggevallen tot het laagste peil sinds 1995. Dat was vooral te wijten aan het gebrek aan onderdelen.

donderdag 19 januari 2023 om 3.25 uur

  EPA-EFE

Dat tekort aan onderdelen liet zich vooral voelen in de autoverkoop van de eerste jaarhelft van 2022, meldt de Europese autofederatie Acea. Begin dit jaar wees de Belgische automobielfederatie Febiac er al op dat de autoverkoop in ons land in 2022 gedaald was naar het laagste peil sinds 1995.

Uit de Europese cijfers blijkt ook dat Duitsland vorig jaar tegen de stroom is ingegaan. Het was de enige van de vier grootste automarkten in de EU die in 2022 een groei kende: er werd 1,1 procent meer nieuwe personenwagens ­verkocht.

Tijdelijk

In Italië (-9,7 procent), Frankrijk (-7,8 procent) en Spanje (-5,4 procent) daalde de verkoop. In ons land ging het om een achteruitgang met 4,4 procent.

Het ziet er wel naar uit dat de ­terugval maar tijdelijk is. Sinds ­augustus vorig jaar liggen de Europese verkoopcijfers telkens hoger dan in dezelfde maand in 2021. In december ging het om een toename van 12,8 procent, in België zelfs om iets meer dan 20 procent.

Volkswagen Group bleef vorig jaar de grootste autogroep in de EU, met een marktaandeel van 25,1 procent. Daarmee komt ze vóór Stellantis met 19,7 procent en ­Renault Group met 10,6 procent. (pse)

Aangeraden

Niet te missen