camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Gezondheid

Na coronapiek rookt Belg opnieuw minder

donderdag 19 januari 2023 om 3.25 uur

 belga

Na een toename twee jaar lang, is het aantal rokers in ons land opnieuw afgenomen. Dat concludeert de Stichting Tegen Kanker uit haar nieuwe Rookenqûete. Na een stijging tot 29 procent daalde het aantal zelfverklaarde ­rokers vorig jaar tot 24 procent, nog net iets meer dan in 2019. Meer mannen dan vrouwen roken, en ook de Brusselaar (36 procent) rookt – fors – meer dan de Waal (27 procent) of de Vlaming (21 procent). Het aantal dampers bleef de afgelopen jaren stabiel, met vooral interesse bij de leeftijdsgroep 15 tot 34.

Volgens de Stichting Tegen Kanker willen velen wel stoppen, maar blijven ze het uitstellen. Een op de vijf rokers zegt dat spontaan doktersadvies een mogelijke motivatie kan zijn om te stoppen. De rookstoporganisatie hoopt op meer middelen die artsen en ziekenhuizen helpen rokende patiënten te steunen om te stoppen met roken.

‘Een ziekenhuisopname kan een belangrijk kantelmoment zijn voor een roker. Als je daar een hele dag verblijft, is er tijd om rustig te praten over de drempels waar je maar niet overheen geraakt om die sigaret aan de kant te laten’, luidt het. (cm)

Aangeraden

Niet te missen