benoemingen
Kandidaat-directeur geweigerd door NBB
De regentenraad van de Nationale Bank wil niet meespelen in een ‘politiek spel’.
De regentenraad wil dat huidig directeur Jean Hilgers doorgaat. belga
De regentenraad van de Nationale Bank van België (NBB) weigert directeur Jean Hilgers te vervangen door een kandidate van Ecolo, de Brusselse professor economie Géraldine Thiry. Dat schreef De Tijd woensdag op zijn website.
De 59-jarige Hilgers is het langst zetelende lid van het directiecomité van de Nationale Bank. Zijn mandaat verstrijkt in maart. Maar bij de Nationale Bank is het de regel dat een zetelende directeur die voldoet, een nieuw mandaat krijgt als hij dat vraagt, zelfs als hij benoemd werd door een partij die niet meer in de regering zit. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld met de verlenging van het mandaat van directeur Tom Dechaene, die door de N-VA was voorgedragen.
Over de post van Hilgers, die het etiket draagt van de Franstalige christendemocraten, werd vorig jaar in de federale regering een deal gesloten. Die kwam erop neer dat de Franstalige groene partij Ecolo iemand zou voordragen. Dat werd uiteindelijk de Brusselse professor economie Géraldine Thiry (ICHEC Brussels Management School). De groenen eisten de post op omdat ze de enige politieke familie zijn zonder vertegenwoordiger in het directiecomité.
Woensdag besliste de regentenraad niet in te gaan op de suggestie van de regering om Thiry voor te dragen en nomineerde hij Hilgers voor een nieuw mandaat. De meeste leden, die door de regering en de sociale partners benoemd zijn, hadden volgens De Tijd het gevoel dat ze ten koste van de onafhankelijkheid van de bank moesten meespelen in een politiek spel.
Hete aardappel
Hilgers, die al 24 jaar meedraait, wordt nationaal en internationaal gezien als een erg beslagen directeur en expert in financiële markten. Thiry heeft door haar onderzoek naar duurzame economie en de link tussen armoede en milieu een heel ander profiel. Op LinkedIn noemt Thiry onder meer ‘duurzame economische modellen’, ‘ecologische economie’ en ‘indicatoren voorbij het bbp’ als haar expertisedomeinen.
De hete aardappel belandt nu weer bij de regering. Zij kan de voordracht van de regentenraad overrulen, maar dat zou een pijnlijk precedent zijn, aldus de krant op haar website.
De zaak doet een beetje denken aan wat zich vorig jaar in de VS afspeelde. Daar wilde de regering-Biden twee vrouwelijke economen met een geëngageerd profiel benoemen in de top van de Federal Reserve. Een van hen, Sarah Bloom-Raskin, haalde het in het parlement niet wegens haar uitgesproken klimaatstandpunten. De andere, Lisa Cook, die de economische aspecten van diversiteit en raciale discriminatie heeft onderzocht, werd met de kleinst mogelijke senaatsmeerderheid benoemd. (belga, red)