Foto: reuters
Oorlog Oekraïne

Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken omgekomen bij helikoptercrash in Kiev

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken is een van de minstens veertien slachtoffers van een helikoptercrash in Kiev. Denis Monastirski was op weg naar het front. De helikopter stortte neer op een kinderdagverblijf.

Bij een helikoptercrash in een voorstad in Kiev is onder meer Denis Monastirski omgekomen, de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken. In totaal zouden er veertien doden gevallen zijn, onder wie ook kabinetsmedewerkers. Dat heeft de nationale politiechef bekendgemaakt. Eerder was er sprake van achttien slachtoffers.

Volgens de BBC waren de minister van Binnenlandse Zaken en zijn medewerkers op weg naar het front. Het is gebruikelijk dat helikopters met hoogwaardigheidsbekleders relatief laag vliegen om vijandige raketten te ontwijken. Het was woensdagochtend erg mistig in Kiev.

De helikopter crashte vlak naast een kinderdagverblijf, waar op dat momenten kinderen en personeel aanwezig waren. Drie kinderen zijn omgekomen, tien anderen raakten gewond. ‘Iedereen in het kinderdagverblijf is inmiddels geëvacueerd’, schreef gouverneur Oleksi Koeleba op Telegram.

President Volodimir Zelenski beval een onderzoek naar wat hij een ‘verschrikkelijke tragedie’ noemde. ‘De pijn is onuitsprekelijk’, zei hij in een verklaring. Volgens de Oekraïense overheid is het nog te vroeg was om vast te stellen wat de oorzaak van de crash was. Niemand sprak onmiddellijk van een aanval door Rusland.

‘Helaas vergeeft de lucht geen fouten, zoals piloten zeggen, maar het is echt te vroeg om te praten over de oorzaken’, zei luchtmachtwoordvoerder Joeri Ihnat. Het onderzoek kan enkele weken duren. De staatsveiligheidsdienst SBU kijkt naar mogelijke oorzaken, waaronder een overtreding van de vluchtregels, een technische storing of opzettelijke vernietiging.

Westerse leiders condoleerden en brachten hulde aan Monastirski (42), een advocaat die in 2021 werd aangesteld om het ministerie te leiden dat verantwoordelijk is voor de politie.

Bron: reuters, bloomberg

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen