Foto: vum

Smeltende sneeuw gevallen op meerdere plaatsen in ons land, langlaufpistes geopend in Oostkantons

Op enkele plaatsen in ons land is in de nacht van woensdag op donderdag smeltende sneeuw gevallen. Twee wintersportcentra in de Oostkantons konden daardoor vandaag hun sportterrein openen.

Nu de sneeuwlaag op sommige plaatsen in het land tot 12 centimeter is aangedikt, hebben twee wintersportcentra in de Oostkantons de deuren kunnen openen. Skiliefhebbers worden er verwelkomd op getraceerde pistes.

In het skicentrum Herzebösch in Elsenborn zijn de langlaufpistes van twee en vijf kilometer toegankelijk. In het wintersportcentrum Losheimergraben, in de gemeente Büllingen, kan op getraceerde pistes van vijf, acht en twaalf kilometer gelanglauft worden, ook al is de sneeuw niet van uitstekende kwaliteit.

Verkeer

In de nacht van woensdag op donderdag waren er heel wat winterse buien. Vooral het noordoosten van het land werd bedekt onder een sneeuwtapijt. De verkeershinder waarvoor werd gewaarschuwd, bleek tijdens de ochtendspits mee te vallen. Al kan er nog bijkomende neerslag vallen, waarschuwt Katrien Kiekens van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. ‘Zeker in Antwerpen en Limburg’, legt ze uit. ‘Daardoor kan het zout wegspoelen en kan het glad worden.’ Zij raadt aan rustig te rijden en afstand te houden. ‘Dat geldt in alle provincies. Dat zout op de weg kan beter zijn werk doen als het niet nat is. Dus die bijkomende neerslag is wel reden om extra voorzichtig te zijn. Zeker omdat de wegdektemperaturen zullen blijven dalen de komende uren.’

In de voorbije 24 uur heeft Wegen en Verkeer 650 ton strooizout gestrooid over een afstand van 8.500 kilometer. Onderstaande beelden vanuit de Antwerpse gemeente Wommelgem tonen ook daar sneeuwval. De winterse neerslag blijft zelfs wat liggen.

Code geel

Het KMI waarschuwde nog tot 15 uur voor gladheid op de weg met code geel. ‘Winterse buien trekken van noordwest naar zuidoost over ons land, waarbij we de meeste activiteit verwachten over het noordoosten en het noorden van het land. Tijdens intensere buien kan er een sneeuwlaag ontstaan in de lage gebieden van ons land, ook in Brabant. De regio’s over het zuidwesten van het land houden het overwegend droog. Op het Ardense reliëf (provincie Luik) vallen er sneeuwbuien. De buien bereiken pas tegen de ochtend de hoger gelegen gebieden. We verwachten volgende sneeuwhoogtes: In (Vlaams- en Waals-) Brabant: 1-2 cm. In Limburg en Antwerpen: 1-5 cm. In Luik: + extra 5 cm’, klonk het bij het KMI.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden