Foto: REUTERS

Microsoft schrapt wereldwijd 11.000 banen

Microsoft heeft een nieuwe ontslagronde aangekondigd waarbij 11.000 banen verdwijnen. De Amerikaanse technologiegigant zit in de problemen omdat consumenten minder geld uitgeven nu het slechter gaat met de economie. Of er in ons land banen sneuvelen, is nog onduidelijk.

Microsoft schrapt ongeveer 5 procent van zijn personeelsbestand. De ontslagen volgen op enkele bezuinigingen, die Microsoft vorig jaar al heeft doorgevoerd. Volgens persbureau Reuters, dat naar eigen zeggen een bericht aan het personeel van Microsoft heeft ingezien, zegt topman Satya Nadella dat consumenten ‘voorzichtig zijn met hun uitgaven, omdat sommige delen van de wereld in een recessie verkeren en andere delen een recessie verwachten’. De ontslagen zullen later dit jaar plaatsvinden.

Techreuzen in het rood

De meest recente ontslagrondes bij het techbedrijf waren in juli en oktober van 2022. Hierbij werden vooral vacatures ingetrokken en werd er een aanwervingsstop ingevoerd. De nieuwe ontslagen zouden vooral hr- en ingenieursfuncties treffen.

Als er daadwerkelijk duizenden banen verdwijnen bij Microsoft, volgt het bedrijf het voorbeeld van andere Amerikaanse techreuzen die de afgelopen maanden duizenden medewerkers op straat hebben gezet. Zo verdwijnen er bij Amazon 18.000 banen en schrapte Meta, het moederbedrijf van Facebook, 11.000 jobs. Als nieuwe eigenaar van Twitter stuurde Elon Musk de helft van het personeel de laan uit.

Microsoft waarschuwde al in oktober dat de clouddiensten van het concern minder goed lopen dan de afgelopen jaren het geval was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden