Foto:  isopix

Afvalwater Chinese vluchten kon nog niet gecontroleerd worden op corona

Er was te weinig coronavirus in aanwezig in het afvalwater, legde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag uit in de Kamer.

Sinds begin januari controleert het Leuvense Rega Instituut het afvalwater van de rechtstreeks passagiersvluchten uit China. De Chinese overheid heeft het strenge zerocovidbeleid van de afgelopen jaren abrupt losgelaten en kampt sindsdien met een grote uitbraak van het coronavirus, en dat terwijl Chinezen wel weer vrij kunnen reizen.

Het Rega-instituut heeft tot nog toe het afvalwater van de vluchten van 7,10, 12, 13 en 14 januari gecontroleerd. Met uitzondering van de vlucht van 7 januari moesten de passagiers voor de boarding een negatief testcertificaat kunnen voorleggen.

Alle passagiers beschikten effectief over die negatieve test, gaf Vandenbroucke dinsdag aan in de Kamercommissie Gezondheid. 35 mensen gingen ook in op de mogelijkheid om een vrijwillige antigeentest te ondergaan, en ook die waren allemaal negatief.

Het afvalwater bevatte bijgevolg een ‘zeer beperkte hoeveelheid’ coronavirus, gaf Vandenbroucke aan. Dat is op zich geruststellend, zei hij, maar het betekent ook dat het niet mogelijk was om genoomsequentiëring toe te passen om coronavarianten op te sporen. Dat is belangrijk om na te gaan of Chinese reizigers varianten binnenbrengen waartegen de westerse coronavaccins niet bestand zijn.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden