camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Voeding

Nutella-familie keert zichzelf 765 miljoen euro dividenden uit

De Italiaanse miljardairsfamilie Ferrero beloont zichzelf opnieuw met een fors dividend. Het gros ging naar sterke man Giovanni Ferrero.

dinsdag 17 januari 2023 om 3.25 uur

reuters

2022 was een uitdagend jaar voor Ferrero International (bekend van Nutella), met niet alleen de hoge inflatie, maar ook de uitbraak van salmonella in de fabriek in Aarlen. Dat het concern zelfs niet communiceerde toen er al meer dan 130 mensen ziek waren geworden, kwam het op grote kritiek te staan.

Financieel deed het bedrijf het wel weer goed, met een nettowinst van 951,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde jaarrekening van de Luxemburgse holding Schenkenberg, de ‘superholding’ van de familie Ferrero. Daarin staat ook dat zij voor het gebroken boekjaar 2021-2022 – dat liep tot 31 augustus – haarzelf 765 miljoen euro heeft uitgekeerd, zo meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

   • De familie Ferrero houdt niet van verrassingen

In drie jaar tijd leverde hun ­zakenimperium de Ferrero’s zo 2,3 miljard euro aan dividenden op. Enkel in het coronajaar 2020 werd er geen dividend uitgekeerd. In 2021 ging het zelfs over bijna 1 miljard euro. Waarom het dividend dit jaar lager uitvalt, is onduidelijk, schrijft De Tijd: de erg summiere jaarrekening van de holding geeft daar geen details over.

Het gros van al dat geld gaat naar de sterke man van de familie, Giovanni Ferrero. Hij bezit net geen driekwart van Schenkenberg. De kleinzoon van Nutella-uitvinder Pietro Ferrero staat te boek als de rijkste Italiaan, al woont hij met zijn familie al jarenlang in Sint-Genesius-Rode. Zijn vermogen wordt op meer dan 40 miljard euro geschat. Dat parkeerde hij niet alleen in Schenkenberg, maar ook in een wirwar van vennootschappen, tot op de Britse Maagdeneilanden.

Aangeraden

Niet te missen