
Campusverbod Solvay-preses ongegrond: VUB trekt maatregelen in
De VUB trekt een reeks ‘bewarende maatregelen’ in die ze de preses van de Solvay Kring had opgelegd. Dat doet de universiteit na een veroordeling door het hof van beroep in Brussel. De VUB vermijdt zo een dwangsom van 200 euro per dag.
Na ‘verregaand grensoverschrijdend gedrag’, onder meer tijdens activiteiten van de Solvay Kring, de studentenkring van de toekomstige handelsingenieurs, had de VUB vijf betrokkenen ‘bewarende maatregelen’ opgelegd. Het gaat om een campusverbod, een verbod tot groepswerk en een verbod tot deelname aan activiteiten van de VUB, ook als die niet op de campus plaatsvinden.
Het Brusselse hof van beroep besliste maandag dat de maatregel tegen de preses ongegrond was, omdat hij niet zou zijn betrokken bij de zedenfeiten. ‘Het hof stelt vast dat er geen bewijs is dat de student een verdachte is in een strafonderzoek. De VUB maakt volgens het hof niet aannemelijk dat de maatregel feitelijk verantwoord, noodzakelijk of proportioneel is’, zegt advocaat Jan Fransen. De bewarende maatregelen moesten dus worden opgeheven. De VUB kreeg anders een dwangsom van 200 euro per dag opgelegd.
Bewarende maatregel
De VUB laat weten dat ze de uitspraak van de rechtbank volgt en het campusverbod van de vermeende pleger opheft. ‘Ook de andere betrokkenen hebben een mailtje gekregen dat de bewarende maatregel is opgeheven’, zegt woordvoerder Nathalie Vlaemynck.
De VUB onderzoekt de uitspraak van het hof verder, maar er verandert weinig aan de oorspronkelijke situatie. De maatregelen liepen sowieso maar tot het einde van het eerste semester – dat over enkele weken eindigt. Nu is het volop examenperiode, daarna volgt een lesvrije week. Studenten krijgen wel nog mogelijkheid om hun examens fysiek – en in groep – op de campus af te leggen.
Verkapte tuchtmaatregelen
De preses trok in november al naar de kortgedingrechter en eiste dat de sancties zouden worden opgeheven. Volgens zijn advocaat ging het om verkapte tuchtmaatregelen, toonde de VUB zich vooringenomen, was de jongeman niet gehoord, kreeg hij niet te horen wat hem verweten werd en werd onvoldoende gemotiveerd. De rechtbank was het daar niet mee eens, waarna de advocaat in beroep ging.
Volgens Het Nieuwsblad gebeurden de zedenfeiten tijdens een VUB-skireis in het Franse Risoul. Daar zouden twee studenten een medestudente hebben verkracht nadat ze haar dronken hadden gevoerd. Een van hen zou ook betrokken zijn bij een tweede zaak van misbruik.