Greta Thunberg sluit zich aan bij protesten in Lützerath, betogers breken door politiecordon aan mijnkuil

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg bracht vrijdagmiddag een bezoek aan het West-Duitse dorpje Lützerath. Ze vervoegde er het protest van enkele klimaatactivisten die het dorpje bezetten in de hoop te voorkomen dat energieconcern RWE er een bruinkoolmijn opent. Tijdens een protestmars kwam het tot confrontaties tussen betogers en de politie.

Aan een demonstratie rond het dorp namen volgens de politie zo’n 10.000 actievoerders deel, de organisatie sprak van 35.000 demonstranten. Een deel van de betogers slaagde erin het politiecordon rond de mijn te doorbreken.

De kuil waarin de werken voor de mijn plaatsvinden, is tientallen meters diep en er staan allerlei voertuigen van energiebedrijf RWE en tientallen beveiligers. De politie meldt op Twitter dat een aantal mensen door het politiecordon is gebroken en zich in de mijn bevindt.

Volgens een verslaggever van het Nederlandse persbureau ANP ter plekke bevonden zich ook gemaskerde anarchisten onder de betogers die de politie probeerden te provoceren. Er zou ook vuurwerk zijn afgestoken richting de agenten.

Ontruiming

Medewerkers van het energiebedrijf begonnen vrijdag met het slopen van huizen en het kappen van bomen. Volgens de Duitse politie is de ontruiming van het bezette ‘bruinkooldorp’ bijna afgerond.

Volgens een woordvoerder van de politie in Aken moeten er nog enkele mensen uit boomhutten gehaald worden en zitten er nog twee activisten verschanst in een tunnel onder het dorp. In totaal heeft de politie de afgelopen drie dagen 470 bezetters uit het dorp verwijderd. Van hen gingen er volgens de politie 320 vrijwillig, 150 moesten min of meer gedwongen worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen