Foto:  AP

Explosie aan gaspijplijn tussen Letland en Litouwen: ‘Wellicht geen kwaad opzet’

Op een gaspijpleiding tussen Letland en Litouwen heeft zich vrijdag een explosie voorgedaan, meldt persbureau Reuters. De explosie gebeurde in het noorden van Litouwen.

De explosie aan de pijplijn vond vrijdag plaats rond 17 uur in het district van Pasvalys. Een van de twee gasleidingen zou ontploft zijn. ‘We voeren een onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing’, zegt een woordvoerder van operator Amber Grid. Volgens het Franse persbureau AFP zijn er geen slachtoffers gevallen.

Aanvankelijk werd het vuur niet geblust omdat er een grote gasvlam was. ‘Alle inspanningen om het te blussen zouden zinloos zijn, het zou alleen maar water verspillen’, zei Povilas Balciunas, hoofd van het openbaar bestuur in de nabijgelegen stad Pasvalys. De vlammen rezen zo’n 50 meter hoog en waren van minstens 17 km ver zichtbaar. De brandweerlieden bleven wel in de buurt mocht het vuur zich uitbreiden. Intussen bereidde de politie zich voor op de evacuatie van een dorp in de buurt, meldde het Baltische persbureau BNS.

De gastoevoer werd intussen afgesneden, waardoor de vlammen naar verwachting snel zullen verdwijnen, vertelde Balciunas nog. ‘Volgens de eerste analyses zien we geen kwaadaardige oorzaak, maar het onderzoek zal alle mogelijke opties bestrijken’, zei Nemunas Biknius, ceo van de operator, tijdens een persconferentie.

‘We zijn van plan om de gastoevoer binnenkort te herstellen, in vergelijkbare hoeveelheden als voordien. Onze klanten zullen geen gevolgen van deze gebeurtenis ondervinden’, beloofde Biknius. Rond acht uur Belgische tijd zei hij tegen de pers dat de gastoevoer naar Letland hersteld is.

De pijpleiding wordt gebruikt om gas naar het noorden van Litouwen te sturen en naar buurland Letland. Sinds juni 2022 mag Litouwen geen Russisch gas meer importeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen