
Steeds meer druk op Scholz voor leveringen van Duitse tanks
Na Polen wil nu ook Finland Duitse Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Voor de levering is goedkeuring nodig vanuit Berlijn. Daar ligt de bal volledig in het kamp van bondskanselier Olaf Scholz.
‘Finland wil zich gerust aansluiten bij een internationale coalitie die Duitse Leopard 2-tanks richting Oekraïne stuurt.’ Met die verklaring van de Finse president Sauli Niinisto treedt het land toe tot de ‘internationale coalitie’ van de Polen om de gegeerde tanks aan Oekraïne te leveren. De sleutels voor het verder verloop van de oorlog in Oekraïne komen zo steeds meer in handen van de Duitsers terecht. Zonder goedkeuring vanuit Berlijn kunnen de tanks niet richting het front vertrekken.
Alle ogen zijn nu gericht op de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Want zelfs binnen zijn Duitse regering staat de socialist geïsoleerd met zijn afwachtende houding. De groene en liberale coalitiepartners stemmen in met leveringen van Leopard 2-tanks. ‘Er is een verschil tussen een eigen beslissing en die van een andere in de weg lopen’, reageerde de Groene vicekanselier Robert Habeck op de Poolse oproep. ‘Duitsland zou de beslissing van andere landen niet mogen verhinderen.’
• Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog
Tot nu toe heeft Berlijn nog geen officiële vraag ontvangen om de tanks naar Oekraïne te sturen. ‘We moeten er ook voor zorgen dat we onze andere militaire verplichtingen blijven nakomen’, verdedigt een socialistisch lid van de parlementaire commissie Defensie bij DW. ‘Bovendien toont onze kanselier verstandig leiderschap. Hij gaat beredeneerd te werk.’
In Scholz’ achterhoofd speelt allicht de enorme historische ballast van zijn land. Duitsland wil geenszins worden gezien als de agressieve staat uit de Tweede Wereldoorlog. Zelfs niet door het Kremlin.
Broodnodig
Om opnieuw vooruitgang te boeken, zou een hypermoderne tank Oekraïne de broodnodige ‘stootkracht’ kunnen leveren om de Russische troepen verder oostwaarts te duwen. De Leopard 2 is daarbij de topfavoriet. De tank heeft een solide reputatie: erg mobiel met een groot bereik, trefzeker vanop grote afstanden en zwaar gepantserd.


Nog een voordeel: in Europa rijden er zo’n 2.000 rond. De opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjnji, schat dat hij ongeveer 300 exemplaren nodig heeft.
Tegelijk neemt de urgentie van de levering alleen maar toe. Inlichtingendiensten vermoeden binnenkort een nieuw Russisch offensief, waarbij ook Wit-Rusland een rol zou kunnen spelen.
Amerikanen en Britten zetten mee druk
Verder komt er nog druk vanuit het Verenigd Koninkrijk. Brits premier Rishi Sunak zou zijn minister van Defensie hebben gevraagd om ‘met partners samen te werken’ en Oekraïne verder te steunen. ‘Onder andere door de levering van tanks.’ Voor de Britten lijkt hun eigen Challenger 2-tank de meest logische keuze. Daarvoor is geen Duits groen licht nodig.
Maar ook de Verenigde Staten moeien zich. Oekraïne zou het Pentagon al hebben gevraagd om Amerikaanse M1 Abrams-tanks, bij wijze van drukmiddel op Berlijn. Washington vindt die leveringen om praktische redenen niet ideaal. Bovendien willen ze niet het risico lopen dat hun technologie in Russische handen valt. De VS kiezen voor een diplomatiek charmeoffensief richting Duitsland. Minister van Defensie, Lloyd Austin, gaat aan tafel zitten met zijn Duitse collega Christine Lambrecht. Allicht zal hij de partijgenote van de bondskanselier aanmoedigen om in te stemmen met de leveringen.
‘De Duitsers zullen overstag gaan’, verwacht de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba. Hij weet hoe het is om te werken met de Duitsers: ‘Zelfs al heeft Duitsland goede argumenten om het nu niet te doen, uiteindelijk zullen ze toegeven. Net zoals bij de houwitsers en de luchtafweersystemen.’