Foto:  rr
Drugsoorlog

Oom doodgeschoten meisje veroordeeld voor cocaïnehandel

Younes ‘El Magico’ E.B. is veroordeeld tot acht jaar cel voor de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Hij is een oom van het elfjarige meisje Firdaous dat maandag omkwam toen haar huis onder vuur werd genomen.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Younes ‘El Magico’ E.B. (28) vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel en 32.000 euro boete voor de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Hij is een oom van het 11-jarige meisje uit Merksem dat deze week werd doodgeschoten. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Vermoedelijk bevindt de man zich net als zijn oudere broer Othman in Dubai.

Naast Younes E.B stonden ook Zouhair L. (28) en een medewerkster van een havenbedrijf terecht. Die vrouw, Mara D.S. (35), had haar functie misbruikt door opzoekingen te verrichten en vertrouwelijke informatie door te spelen. Ze was bij de feiten betrokken geraakt via Zouhair L., die ze op de datingapp Tinder had leren kennen. Hij had haar een cryptofoon gegeven.

De feiten kwamen twee jaar geleden aan het licht door onderschepte communicatie van een groepschat op de gekraakte berichtendienst Sky ECC. De beklaagden werden als deelnemers aan die chat geïdentificeerd. Mara D.S. noemde zichzelf ‘Chleo’, Zouhair L. had ‘VW’ of ‘VW 2.0’ als gebruikersnamen en Younes E.B. ‘Otthman Bruder’, verwijzende naar zijn broer Othman E.B.

‘Switch’ met containers

Zouhair L. en Mara D.S. communiceerden in november 2020 over een container met drugs die verwacht werd en waarbij men een ‘switch’ wilde doen. Bij zo’n operatie wordt een partij verdovende middelen van een Zuid-Amerikaanse naar een Europese container overgeladen om zo de kans op controle door de douane te verkleinen. Mara D.S. zou voor haar hulp daarbij een voorschot van 6.000 euro krijgen.

Younes E.B. en Mara D.S voerden in februari 2021 gesprekken over een uithaling op kaai 1742, waarvoor men een switchcontainer zocht die frauduleus kon worden afgehaald. Op 22 februari 2021 onderschepte de douane 771,82 kilo cocaïne in een van de containers die Mara D.S. had doorgegeven.

   • Narcoterreur dwingt politiek eens te meer tot achtervolgen

De vrouw had zich volgens de rechtbank bewust laten misbruiken door haar medebeklaagden. ‘Uit de berichten blijkt dat ze volop en zonder enige schroom meewerkte. Ze nam ook zelf initiatief door voorstellen te doen met betrekking tot bepaalde containers. Ze wist duidelijk waar ze mee bezig was. Op een bepaald ogenblik vroeg Younes E.B. haar ook om te veranderen van werkgever, zodat ze nog gemakkelijker informatie kon doorspelen, waarna ze onmiddellijk de openstaande jobs ging opzoeken’, klonk het in het vonnis.

Mara D.S. beschikte nog over een blanco strafblad. Zouhair L. liep al vier correctionele en liefst 36 veroordelingen door de politierechtbank op. Younes E.B. werd in 2019 al veroordeeld tot vijf jaar cel voor inbreuken op de drugswet en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Zouhair L. werd veroordeeld tot zes jaar cel en 20.000 euro boete. Lastens hem werd een illegaal vermogensvoordeel van 24.480 euro verbeurdverklaard. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding. Mara S. kreeg drie jaar cel en 8.000 euro boete, beide met uitstel. Voor haar werd 7.400 euro verbeurdverklaard.

Younes E.B. staat op 2 februari opnieuw terecht in een dossier over de invoer van cocaïne, samen met zijn broers Othman en Nordin en tien andere beklaagden. Het 11-jarige nichtje van de broers E.B. werd maandag dodelijk geraakt toen er geschoten werd op de woning van haar ouders aan de Nieuwdreef in Merksem. Haar vader en twee zussen raakten daarbij lichtgewond. Het parket onderzoekt het schietincident en de vermeende link met het drugsmilieu.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden