Foto: afp

Activisten verschansen zich in tunnels onder Lützerath, politie gaat door met ontruiming

Hoewel de politie er al in slaagde een groot deel van de activisten in Lützerath, ten noordwesten van Keulen, te evacueren, zal het toch nog enige tijd duren voordat de operatie volledig tot een einde zal komen. Verschillende activisten zouden zich verschanst hebben in tunnels onder het dorp.

‘We weten niet wanneer de operatie eindigt’, zei een Duitse politiewoordvoerder donderdag tegen reporters. Sinds het begin van de ontruiming op woensdag heeft de politie al verschillende houten hutten en boomhutten gesloopt. Een deel van de activisten heeft zich zonder veel weerstand laten wegvoeren, een ander deel bleef wel volhouden.

Enkelen hebben zich nu ook verschanst in een ondergrondse tunnel. De activisten eisen dat de politie stopt met de inzet van zwaar materieel in het dorp, omdat dat de levens van de mensen in de tunnel in gevaar brengt. De politie is momenteel op zoek naar ingangen van de tunnel.

Spandoeken in Düsseldorf

Een groep activisten is intussen met een groot spandoek binnengedrongen in het hoofdkantoor van de Groenen in Düsseldorf. Sympathisanten van de bezetters eisen een gesprek met minister van Energie Mona Neubaur van de Groenen, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij wordt medeverantwoordelijk geacht voor de beslissing om Lützerath te slopen om er bruinkoolwinning mogelijk te maken. Ze eisen dat de minister de opdracht geeft om de ontruiming van het dorp per direct te staken.

Lützerath wordt ondanks hevig verzet van klimaatactivisten afgebroken om bruinkool te winnen. Volgens de bezetters leidt dat tot verdere onaanvaardbare opwarming van de aarde. Duitsland is hard op zoek naar nieuwe energiebronnen met het oog op de uitfasering van kernenergie en de leveringsstop van Russisch aardgas. Nieuwe steenkoolgebieden is volgens vele experten niet nodig.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen