Foto: irpa-kik

Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken wint Erfgoed Challenge

Met 4.633 stemmen kaapt de Onze-Lieve-Vrouw in Doornik de hoofdprijs weg bij de prestigieuze Erfgoed Challenge van 2022. Het is de tweede keer dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de prijs uitreikt.

In totaal stemden een recordaantal van 14.980 mensen op hun favoriete erfgoed. Met 4.633 stemmen kwam het werk uit Doornik als favoriet van de zes uit de bus. ‘Het heeft de harten van het publiek veroverd én werd door de commissie van bekende Belgen verkozen tot hoofdwinnaar’, klinkt het bij het KIK.

Het werk is geliefd bij de inwoners van Doornik, meldt het KIK. ‘Tussen het dubbele romaanse portaal dat leidt naar het schip van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik, erkend als Unesco Werelderfgoed, staat een opmerkelijk beeld van Maria met kind, bekend als het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Al sinds de veertiende eeuw verwelkomt het bezoekers, pelgrims en koningen.’

De Onze-Lieve-Vrouw werd ingestuurd door de Vrienden van de Kathedraal van Doornik vzw. ‘Als Hoofdwinnaar zal het KIK deze organisatie een jaar lang ondersteunen in communicatie en fondsenwerving’, klinkt het. Op de restauratie van het stuk belooft het KIK 5.000 euro korting.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen