camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sociale media

Parler, de ‘Twitter van rechts’, ontslaat personeel

Bij Parler, de app die een ‘free speech’-alternatief voor Twitter wil zijn, werken er na een recente, grote ontslag­ronde nog amper 20 mensen.

donderdag 12 januari 2023 om 3.25 uur

afp

Parler werd opgericht in 2018 door onder meer Rebekah Mercer, dochter van de miljardair Robert Mercer. De app won snel aan ­populariteit na de beslissing van Twitter in 2020 om sommige tweets van Trump te blokkeren of van een waarschuwing te voorzien. Parler speelde een sleutelrol in het organiseren van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, maar werd na dat drama tijdelijk uit de app stores van ­Apple en Android verwijderd.

Sindsdien zijn er steeds meer apps bijgekomen die lonken naar een (uiterst) conservatief publiek met een heel gelijkaardig aanbod: iets zoals Twitter, maar met minder moderatie en zonder algoritmes die conservatieve meningen wegmoffelen.

Donald Trump richtte zo zelf Truth Social op, zijn voormalige woordvoerder Jason Miller startte Gettr. En sinds Elon Musk de plak zwaait bij Twitter, hebben heel wat eerder gebannen ultra-conservatieven daar hun account ­teruggekregen. Ook Trump kreeg trouwens zijn geschorste Twitter-account terug, al heeft hij daar nog geen gebruik van ­gemaakt.

In oktober maakte Parler bekend dat het zou worden overgenomen door rapper Kanye West, nu bekend als Ye. Die overname zou verzekeren dat Parler in de toekomst een rol kan spelen als ‘niet-cancelbaar ecosysteem, waar alle stemmen welkom zijn’. Dat nieuws kwam er kort nadat Instagram en Twitter de account van Kanye West hadden geblokkeerd wegens antisemitische berichten.

Maar de gesprekken tussen Parler en Ye zouden half november zijn afgesprongen om onduidelijke redenen. Dat de overname niet doorging, werd pas begin december publiek gemaakt. Volgens nieuwswebsite The Verge zou niet alleen zo’n 75 procent van het personeel maar ook de meeste ­directieleden van Parler sinds eind november ontslagen zijn. Can­dace Owens, echtgenote van Parler-ceo George Farmer, liet zich tijdens de Modeweek van ­Parijs nog fotograferen in het ­gezelschap van Ye en met een door hem ontworpen ‘White Lives Matter’- T-shirt.

Aangeraden

Niet te missen