camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Qatargate

Metsola stelt strengere controles voor op lobbying in Europees Parlement

Met veertien snelle ­ maatregelen wil Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, het vertrouwen van de burgers opnieuw winnen.

donderdag 12 januari 2023 om 3.25 uur

Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. afp

De afkoelingsperiode voor voormalige leden van het Europees Parlement die willen lobbyen bij ­verkozen Europarlementsleden, wordt verlengd tot twee jaar. Ze krijgen ook niet langer een permanente toegangsbadge – ze zullen het moeten doen met dagpasjes – en zullen andere bezoekers niet langer toegang mogen verlenen tot de gebouwen.

Schimmige groepen

Dat zijn twee maatregelen die ­Roberta Metsola vandaag voorstelt aan de conferentie van de fractievoorzitters. Ze zijn duidelijk ­in­gegeven door de activiteiten van Antonio Panzeri, die na zijn vertrek uit het Europees Parlement in 2019 uitgroeide tot de spin in het web van Qatargate via de ngo Fight ­Impunity. Ook wil Metsola komaf maken met de officieuze en schimmige vriendschapsgroepen die Euro­parlementsleden oprichten met derde landen zoals Marokko, Qatar en Azerbeidzjan – officiële lijsten bestaan er niet. Dat soort ­organisaties, die volgens Metsola kunnen leiden tot ‘verwarring met officiële activiteiten’, moet verboden worden als er al andere vertegenwoordigingen van het EP – ­zoals delegaties – contacten hebben met die landen.

Lobbyisten en ngo’s zullen zich verplicht moeten registreren in het transparantieregister, en het Parlement zal steekproeven ­organi­seren en controleren of ze eventueel geld ontvangen van derde landen. Er moeten extra medewerkers van het EP ingezet worden om de toepassing van het transparantieregister te controleren. En de verplichting om meetings met derde partijen te signaleren in het register, die nu geldt voor commissievoorzitters en (schaduw-)rapporteurs, moet worden uitgebreid tot alle Europarlementsleden en hun assistenten, als die ontmoetingen verband houden met rapporten of resoluties. ‘Door de gebeurtenissen van de voorbije maand moeten we het vertrouwen herstellen bij de Europese burgers die we vertegenwoordigen’, schrijft Metsola in de aanhef van haar voorstellen. Die vormen volgens haar slechts het beginpunt van een diepgaandere hervorming.

Aangeraden

Niet te missen