
Premier De Croo: ‘Geen hogere energiefactuur door verlenging levensduur kerncentrales’
Er komt geen verhoging van de energiefactuur voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Dat benadrukt de woordvoerder van premier Alexander De Croo.
Het kernkabinet stemde maandag in met het akkoord dat de premier en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) onderhandelden met Engie over de levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Die moeten vanaf de winter van 2026-27 tien jaar extra draaien.
Er bestaan nog een aantal onzekerheden. Zo bevat het contract geen concrete bedragen. De knoop is nog niet doorgehakt over de maximumfactuur voor de verwerking van het afval – iets waar uitbater Engie erg op aandrong – en over welke prijszetting wordt gekozen om de kosten van de levensduurverlenging op te vangen. Daarbij kan het gaan om een zogenoemd contract for difference of een regulated asset base. In dat laatste geval wordt een geoorloofde winstmarge gegarandeerd. Als die niet wordt gehaald, moet die worden gecompenseerd.
Volgens het kabinet van de premier moet dus nog een keuze worden gemaakt. Maar indien voor de optie regulated asset base wordt gekozen, zal het niet halen van die geoorloofde winstmarge zich niet vertalen in een extra taks op de energiefactuur. ‘Dat kan bedrijfstechnisch perfect worden verrekend binnen de vennootschap (waar de Belgische staat en Engie samen in zullen participeren, red.) en niet via de consument, net omdat we mee aandeelhouder zijn’, aldus de woordvoerder van De Croo. Indien die geoorloofde winstmarge een jaar niet wordt gehaald, kan dat worden gecompenseerd met het resultaat van het jaar ervoor of erna, luidt het.
Eerder had ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gezegd dat er voor zijn partij geen sprake kan zijn van een extra taks op de energiefactuur om kosten van de levensduurverlenging op te vangen.