camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

sociaal

Op ‘graaidag’ heeft de ceo al een normaal jaarloon op zak

dinsdag 10 januari 2023 om 3.25 uur

 getty

De gemiddelde ceo van een Bel20-bedrijf heeft in de eerste negen dagen van het jaar meer verdiend dan een doorsnee-werknemer in een heel jaar. Dat heeft PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw uitgerekend, ­gebruik makend van gegevens uit de jaarrekeningen en van Statbel. De Franstalige vakbond voor bedienden CNE kwam tot dezelfde conclusie.

De gemiddelde ceo van een Bel20-bedrijf verdient 46,81 keer zoveel als een doorsnee-werknemer. Na 5,6 werkdagen heeft hij of zij een brutoloon van 50.738 euro op zak kunnen ­steken, evenveel als een doorsnee-werknemer jaarlijks verdient. Dat moment werd gisteren ­bereikt, een dag eerder dan in 2022.

De PVDA betitelt dat ­moment als ‘graaidag’. De berekening is geïnspireerd op de zogenoemde Fat Cat Day, een initiatief van het Britse High Pay Centre. In Groot-Brittannië werd het ­moment afgelopen donderdag al bereikt. In Nederland was het afgelopen vrijdag zover, volgens de berekeningen van de vakbond FNV. In die twee landen is de loonspanning ­tussen top en werkvloer hoger dan in België.

De PVDA stelt vast dat de vergoedingen voor Bel20-ceo’s ­vorig jaar met 7,1 procent toenamen boven op de index. Dat contrasteert met de loonnorm voor werknemers, die loonsverhogingen beperkt tot de inflatie volgens de gezondheidsindex. (rmg)

Aangeraden

Niet te missen