Drugsgeweld

Van Quickenborne over dood 11-jarig meisje: ‘Dieper kan de drugsmaffia niet vallen’

Politici reageren verontwaardigd op de dood van een 11-jarig meisje in Merskem. Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) stierf het meisje in een schietincident gerelateerd aan het drugsmilieu.

Naast het meisje dat overleed, vielen er ook twee lichtgewonden. Alle slachtoffers bevonden zich in een soort keuken/leefruimte achter de garagepoort die door de schutters werd geviseerd.

   • Brandstichtingen, schietpartijen en liquidaties: ellenlange lijst drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

‘De getroffen familie is bekend’, wijst De Wever naar het drugsmilieu. ‘Er zijn al eerder incidenten mee gebeurd. Het heeft dus alle schijn dat dit een afrekening is, alweer, in het milieu. Er is een drugsoorlog gaande: criminelen vallen huizen van andere criminelen aan. Dat zijn we al maanden aan het meemaken en wat ik al lang vreesde is gebeurd: er is een onschuldig slachtoffer gevallen. In dit geval is het een kind. Dit is verschrikkelijk pijnlijk, maar het zat er aan te komen. Het toont nogmaals dat er nood is aan een nationaal parket om de drugsmaffia aan te pakken.

‘Een onschuldig kind’

Politici reageren verontwaardigd op het overlijden en tonen hun medeleven. ‘Een onschuldig kind’, klinkt het bij onder meer federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Antwerps schepen Karim Bachar (Vooruit). ‘Dieper kan de drugsmaffia niet vallen’, schrijft Van Quickenborne op Twitter.

‘Het kan alleen maar een aansporing zijn om de inspanningen die op nationaal en internationaal vlak nodig zijn te verveelvoudigen’, zei De Wever over de aanpak van drugsgeweld. Peter Mertens (PVDA), zegt vanuit de Antwerpse oppositie dat daartoe nu te weinig middelen zijn. ‘Maar wellicht ook een andere aanpak’, meent hij.

Oppositiepartij Vlaams Belang wil dan weer de Antwerpse gemeenteraad vervroegd bijeenroepen. ‘Geen tijd te verliezen’, klinkt het bij kopstuk Filip De Winter. ‘Hopelijk doet dit spijtig dieptepunt iedereen, over de partijgrenzen heen, beseffen dat we een versnelling hoger moeten schakelen in de strijd tegen de drugsmaffia.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen