Engie

Engiedeal is ‘het best mogelijke akkoord’, meldt vicepremier Clarinval

De regeringstop buigt zich over een tekst die Engie met premier De Croo (Open VLD) en Energieminister Van der Straeten (Groen) is overeengekomen. Die moet minstens garanderen dat Engie start met de voorbereiding om de jongste kerncentrales te verlengen.

Nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zondag in De Zevende Dag had aangekondigd dat een akkoord met Engie nog maar een kwestie van uren was, leefde de verwachting dat het bedrijf mogelijk al voor de opening van de beurs vandaag een akkoord wereldkundig zou maken. Ook vandaag werd nog verder onderhandeld, de gesprekken liepen in de loop van de dag ten einde, waarna de experts van de verschillende kabinetten zich over de tekst bogen.

Sinds half vier deze namiddag zit de regeringskern samen om het akkoord af te kloppen, want de financiële consequentie zijn gigantisch. Wanneer daar witte rook verschijnt, volgt een gemeenschappelijke communicatie over de inhoud van het akkoord. Die mededeling zal sowieso pas plaatsvinden na sluiting van de beurs. ‘Maar de deal die is bereikt, is het best mogelijke akkoord’, verklaarde vicepremier David Clarinval (MR) alvast.

Deze ochtend was het nog een kwestie van ‘juridisch de losse eindjes aan elkaar te knopen’, luidde het in regeringskringen. Enerzijds wil de overheid zo veel mogelijk de garantie dat de twee jongste kerncentrales voor de winter vanaf 2026-2027 operationeel zijn om tien jaar langer te draaien. Anderzijds wil Engie duidelijk zicht krijgen op hoeveel het bedrijf maximaal zal moeten betalen voor de berging van het kernafval. Die onzekerheid weegt op het beursgenoteerde Engie.

Maar ook daarna is de kous nog niet af. Het akkoord van vandaag moet Engie zover leiden dat het snel de voorbereidende werkzaamheden start voor de verlenging van de twee jongste kerncentrales. Anders wordt een verlenging vanaf de winter 2026/2027 wel heel erg krap. Nadien volgt wellicht nog een volgende onderhandelingsronde om het akkoord van vandaag nog verder uit te diepen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen