Foto:  afp
Leefmilieu

Ngo’s slepen Danone voor de rechter voor plasticvervuiling

Verschillende ngo’s hebben de Franse zuivelproducent Danone voor een Franse rechtbank gedaagd. Ze vinden dat de zuivelreus te veel plastic verpakkingen gebruikt die vervolgens in de natuur terechtkomen.

De ngo’s Clientearth, Surfrider Foundation Europe en Zero Waste France eisen dat Danone een ‘deplastificatietraject’ uistippelt. ‘We beseffen heel goed dat dit niet van vandaag op morgen kan gebeuren, maar het moet vandaag beginnen’, zei Antidia Citores, woordvoerder van de ngo-coalitie.

De organisaties starten de procedure in Frankrijk op basis van een wet uit 2017 over de ‘waakzaamheidsplicht’, die grote Franse bedrijven verplicht erover te waken dat hun leveranciers overal ter wereld de fundamentele mensenrechten en het milieu respecteren.

Danone werd eind september voor het eerst in gebreke gesteld door de coalitie van ngo’s, samen met acht levensmiddelen- en distributiereuzen, waaronder Auchan en Carrefour. De coalitie heeft echter alleen Danone gedagvaard, wat de weg vrijmaakt voor een hoorzitting voor de Parijse rechtbank.

‘De dialoog met de andere bedrijven is nog gaande. Het is niet uitgesloten dat ook zij voor de Franse justitie ter verantwoording worden geroepen’, zei Sébastien Mabile, een van de advocaten van de ngo’s.

Verrast

Danone zegt in een reactie ‘zeer verrast’ te zijn. Het bedrijf, dat yoghurt met dezelfde naam en gebotteld water (onder meer Volvic en Evian) produceert, beschouwt zichzelf al lang als ‘pionier in het beheer van milieurisico’s’.

Danone gebruikte in 2021 ongeveer 751.000 ton plastic, volgens het laatste jaarverslag. Tegen 2025 wil het bedrijf alleen maar verpakkingen ontwerpen die ‘100 procent recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar’ zijn.

Volgens de ngo’s is dat een foute aanpak omdat die zich concentreert op het recyclen van verpakkingen, in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken door het gebruik van plastic te verminderen, bijvoorbeeld ten gunste van statiegeldflessen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden