Foto:  afp

Prins Harry verdedigt autobiografie: ‘Ook na dood Queen reageerde mijn familie vreselijk’

De Britse prins Harry heeft zondag in een tv-interview de publicatie van zijn autobiografie Spare (vertaald als Reserve) verdedigd als een ‘noodzakelijke’ daad. Hij beklemtoont in het gesprek dat hij nooit de bedoeling had om een van zijn familieleden te kwetsen.

Op de Britse zender ITV, dat zondagavond het eerste interview uitzond, en in het daaropvolgende gesprek op de Amerikaanse zender CBS, ontkent Harry dat hij ‘vernietigende’ dingen schreef over zijn familie of de bedoeling had hen te kwetsen. Hij probeert uit te leggen dat de publicatie van zijn boek noodzakelijk was, omdat hij niet langer kon toezien hoe zijn familie de reputatie van hem en zijn vrouw Meghan Markle kapotmaakte via de pers. ‘Zwijgen geeft de misbruiker alleen maar toestemming om te misbruiken, niet?’

‘De mate waarin andere familieleden verhalen hebben gelekt aan de pers, betekent in mijn hoofd dat zij al ontelbare boeken hebben geschreven. Zeker miljoenen woorden zijn gewijd aan het proberen zwartmaken van mijn vrouw en mezelf, tot het punt dat ik mijn land moest verlaten’, vertelt Harry aan ITV-interviewer Tom Bradby.

Perslekken van Camilla

Volgens Harry hadden bepaalde leden van zijn familie ‘beslist om in bed te kruipen met de duivel’ – de tabloidpers – ‘om hun imago te herstellen’. ‘Het moment dat dat herstel er komt ten koste van anderen – mij, andere leden van mijn gezin – is waar ik een lijn trek’, zegt hij op ITV.

De Britse prins schreef in Spare onder meer dat zijn belangen werden geofferd op Camilla’s persoonlijke pr-altaar. De tabloids hadden van haar de slechterik gemaakt en zij moest haar imago herstellen, legt Harry uit aan interviewer Anderson Cooper op CBS.

Harry en William hadden hun vader Charles gevraagd niet met Camilla te trouwen, waarna ze ‘een campagne’ begon met het oog op ‘een huwelijk, en uiteindelijk de kroon’. Er werd informatie uitgewisseld. ‘Overal in de kranten begonnen verhalen te verschijnen over haar privégesprekken met Willy (William, red.)’, klinkt het. ‘Verhalen met daarin nauwkeurige details, die natuurlijk niet van Willy afkomstig waren. Ze konden alleen gelekt zijn door die ene andere aanwezige persoon.’

Harry legt de verantwoordelijkheid bij de pers, die Camilla deed geloven dat ze positieve voorpagina’s nodig had om geaccepteerd te worden door het Britse volk. Maar daar moesten volgens hem wel slachtoffers bij vallen.

Volgens Harry ontstond concurrentie onder de royals om positieve media-aandacht te krijgen, waar eerst zijn broer en dan hijzelf en Meghan onder te lijden kregen. Er leek gevreesd te worden dat het nieuwe koppel de spotlights zou stelen van de andere royals. ‘Exact wat William en Kate hadden ervaren van pa en Camilla, gebeurde met ons, ook vanuit de administratie van William en Kate’.

Harry beschrijft in zijn interviews hoe de pers conflict zaaide in de koninklijke familie, en dat ‘het meest trieste deel is dat bepaalde familieleden en de mensen die voor hen werken medeplichtig zijn aan dat conflict’.

Vooroordelen

Harry had gehoopt, aan het begin van zijn relatie met Meghan, dat ze een goede band zouden hebben met William en Kate. Maar de vooroordelen die in de media werden uitgespeeld, ‘een Amerikaanse actrice, gescheiden, gemengd ras’, leken volgens hem ook William en Kate terughoudend te maken om haar in de familie te verwelkomen. Bijna van in het begin kwamen ze niet met haar overeen, klinkt het. ‘Heel snel werd het Meghan versus Kate. En als dat zich zo publiekelijk afspeelt, kan je je niet verstoppen’, zegt hij op ITV.

‘Weet je, mijn familie leest de roddelbladen. Die worden op hun ontbijttafel klaargelegd. Dus, of je nu zegt dat je het gelooft of niet, het laat nog steeds een indruk achter in je hoofd’, legt Harry uit op CBS. Het gaat dan vooral om het idee dat ‘hij is veranderd, en zij een heks moet zijn’, volgens de prins. ‘Ja, ik ben veranderd, en ik ben echt blij dat ik veranderd ben. Want in plaats van dronken te worden, naar clubs te gaan of drugs te gebruiken, had ik nu de liefde van mijn leven gevonden, en ik had nu de kans om met haar een gezin te stichten.’

Prins Harry verdedigt autobiografie: ‘Ook na dood Queen reageerde mijn familie vreselijk’
De koninklijke familie op de begrafenis van de Queen.  Foto:  AP

Dood Queen

Het conflict in de familie bleef, zelfs nadat Harry en Meghan zich hadden teruggetrokken uit de koninklijke familie. En het speelde ook nog na het overlijden van Queen Elizabeth II. ‘Ik dacht – en ik denk dat mensen wereldwijd hetzelfde meenden – dat dat een heel goede kans was om de familie samen te brengen. Maar op de dag dat ze overleed, was er gewoon een heel, heel vreselijke reactie van mijn familieleden’, zegt Harry in de tv-interviews.

Ook dan zou er gelekt zijn aan de pers, en Meghan zou niet welkom geweest zijn in het paleis. Harry was zelf in Engeland en vroeg aan zijn broer hoe die naar Balmoral zou gaan, maar later bleek dat de hele familie een vliegtuig deelde en hij niet uitgenodigd was. Tegen de tijd dat hij alleen bij de Queen aankwam, was ze al overleden. Hij had het nieuws van haar dood via de nieuwsflits van de BBC vernomen.

Hij benadrukt ook dat hij en zijn vrouw de Britse koninklijke familie nooit ‘racistisch’ hebben genoemd. ‘Dat is wat de Britse pers ervan heeft gemaakt’, zo luidt het. De beruchte vraag van een familielid over de huidskleur van Harry en Meghans zoontje Archie beschrijft hij in zijn tv-interviews als ‘onbewuste vooringenomenheid’, geen racisme. Het incident met Williams meter, lady Susan Hussey, die een gast maar bleef vragen waar ze vandaan kwam, is dan weer ‘een heel goed voorbeeld van het milieu binnen het instituut’, maar ‘ze had helemaal geen slechte bedoelingen’ en ‘Meghan en ik houden van Susan Hussey’.

Verzoening

De hertog van Sussex blijft hopen op een ‘verzoening’ met de rest van de familie. Tegelijkertijd stelt hij wel dat de bal in hun kamp ligt. ‘De stilte is oorverdovend’, zegt hij over het gebrek aan reactie van het paleis. ‘Ik denk niet dat zwijgen de dingen beter zal maken.’

‘Na 38 jaar te moeten zien hoe mijn verhaal door zoveel mensen is verteld, met opzettelijke verdraaiingen en manipulaties, leek het me het juiste moment om mijn verhaal terug op te eisen en het zelf te vertellen’, zegt hij in het interview met de Britse zender ITV.

‘Ik hou van mijn vader, ik hou van mijn broer, ik hou van mijn familie. En ik zal altijd van hen houden. Niets wat ik in dit boek heb geschreven, is gedaan met de bedoeling hen te kwetsen of te schaden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen