camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bende Van Nijvel

Magneetvissers halen mogelijk wapen Bende van Nijvel uit Damse Vaart

Het is nog onduidelijk of het opgeviste wapen hetzelfde gedumpte ­geweer is dat volgens een tip van een lid van de Bende van Nijvel zou zijn geweest.

maandag 9 januari 2023 om 3.25 uur

In november werd al gezocht in de Damse Vaart. belga

Magneetvissers hebben zaterdag een opvallende vangst ­gedaan in de Damse Vaart: een wapen. Zo’n maand geleden hadden duikers er op vraag van het gerecht nog gedregd. Ze hadden een tip gekregen dat een garagist 27 jaar geleden benaderd zou zijn geweest door een rijkswachter uit Aalst die Harry zou heten. Die laatste vroeg hem om een wapen voor hem bij te houden. Het uzi-machinepistool, zoals de vroegere rijkswacht gebruikte, zou van een lid van de Bende van Nijvel zijn geweest. Om er van af te raken, zou de garagist het uiteindelijk in de Damse Vaart hebben gegooid. Een zoekactie door duikers van de civiele bescherming leverde begin december niets op.

Te vroeg

Eric Van der Sypt van het federaal parket bevestigt de vondst. ‘Maar het is veel te vroeg om eventuele linken te leggen met de Bende van Nijvel. We kunnen zelfs niet zien om welk type wapen het gaat.’

Volgens de tipgever werd het uzi-machinegeweer ongeveer 18 maanden geleden in de Vaart gedumpt. Het ­gevonden wapen zal nu onderzocht worden door wapen­experts.

Als het effectief om het ­gezochte wapen zou gaan, zou dat een belangrijk spoor kunnen zijn in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De Bende maakte begin jaren 80 28 ­doden bij een reeks overvallen, waaronder op supermarkten. De identiteit van de daders is nog steeds onbekend. (tg, cds)

Aangeraden

Niet te missen