Lerares die door zesjarige werd neergeschoten vecht voor haar leven: ‘Wie verwacht nu zo een jonge dader?’

De lerares die in Virginia werd neergeschoten door een zesjarige jongen is nog altijd in levensgevaar. De directeur van de scholengroep reageert verontwaardigd.

Een zesjarige jongen is vrijdag in de Verenigde Staten gearresteerd nadat hij zijn onderwijzeres van het eerste studiejaar had neergeschoten. De tragedie vond plaats op de Richneck Elementary School in Newport News, Virginia (oost), bijna 300 kilometer ten zuiden van Washington.

‘Ik ben in shock en gedemoraliseerd’, zei George Parker, de superintendent van de Newport News Schools op een persconferentie. ‘We doen er alles aan om onze scholen veilig te maken voor de kinderen. Maar wie verwacht er nu zo een jonge dader? Het is toch niet te vatten dat een zesjarige met een wapen op school verschijnt.’

Parker pleit voor strengere wapenwetten. ‘Ik klink als een plaat die blijft hangen’, zegt hij. ‘Ik blijf herhalen dat we wapens uit de handen van onze jongeren moeten houden.’ Op de school zouden metaaldetectoren hebben gestaan, maar niet elke leerling wordt gecontroleerd.

De leerkracht die werd neergeschoten, is in levensgevaar. Maar haar toestand zou al iets verbeterd zijn. Volgens Amerikaanse media gaat het om de dertiger Abby Zwerner.

Steve Gonzalez, een ouder van wie het kind in de klas aanwezig was, zegt aan Fox News dat de lerares moedig heeft gereageerd. Nadat ze geraakt was, ‘schreeuwde ze naar de kinderen dat ze moesten vluchten’.

Geëscaleerde ruzie

De politie onderzoekt nog hoe de zesjarige aan het wapen kwam en waarom hij het heeft meegenomen naar school. Het lijkt erop dat de schietpartij geen ongeval was. Ze zou op een ruzie gevolgd zijn.

Volgens Neama Rahmani, voormalige federale aanklager, kan een kind van zes niet worden vervolgd voor een schietpartij. ‘Ik betwijfel of de jongen zelfs voor langere tijd zal worden vastgehouden’, stelt ze. ‘De wet in Virginia gaat ervan uit dat een kind van die leeftijd niet aansprakelijk kan worden gesteld voor zijn daden, hoe erg ze ook zijn.’ Een rechter zou het kind wel kunnen weghalen van bij zijn ouders en onder toezicht van de staat plaatsen.

Schietpartijen in scholen komen vaker voor in de VS. Maar dat een zesjarige vuurt, is uitzonderlijk. Sinds de jaren 70 zouden zestien schutters op een school jonger dan tien jaar zijn geweest, schrijft de New York Times. Drie van hen waren zes jaar. Twee schietpartijen werden beschouwd als een ongeval.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden