Kevin McCarthy na vijftien stemrondes eindelijk gekozen tot voorzitter van het Huis

Bij de vijftiende stemronde heeft Kevin McCarthy dan toch het vertrouwen gekregen van voldoende Congresleden om zich voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te mogen noemen. ‘Ik hoop dat één ding duidelijk is geworden na deze week: ik geef nooit op.’

Nadat hij in de veertiende stemronde nog één stem tekort kwam, was het bij poging vijftien wel prijs: voldoende Congresleden hebben vrijdag iets na middernacht hun vertrouwen uitgesproken in Kevin McCarthy en dus kan hij na een chaotische week Nancy Pelosi opvolgen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Uiteindelijk had McCarthy voldoende met 216 stemmen. Zes Republikeinen onthielden zich, 212 Congresleden steunden de leider van de ­Democraten, Hakeem Jeffries. Hij wordt overigens de eerste zwarte fractieleider in het Congres.

Sinds drie dagen probeert het Huis van Afgevaardigden een nieuwe voorzitter te verkiezen, maar de 57-jarige McCarthy slaagde er stemronde na stemronde niet in voldoende steun achter zich te vergaren. Integendeel, in de loop van de stemrondes die passeerden, verloor hij eerder stemmen dan er bij te winnen. Sinds 1860 waren nooit meer dan negen stemrondes nodig. Toen werden het er uiteindelijk 44.

Vrijdagnamiddag kwam McCarthy nog steeds zes stemmen tekort. Hij besliste toen om twee Republikeinse Congresleden te laten overvliegen naar Washington: Ken Buck (Colorado) en Wesley Hunt (Texas). Al bracht hun aanwezigheid ook niet meteen soelaas: in de voorlaatste stemronde kwam McCarthy nog steeds één stem tekort, en ontstonden er felle woordenwisselingen tussen Republikeinen. Vooral de onthouding van de conservatieve Republikein Matt Gaetz leidde tot ophef.

Uiteindelijk slaagde McCarthy er alsnog in om voldoende stemmen te verzamelen. Daarvoor moest hij wel verscheidene toegevingen doen om de rebellie binnen zijn partij te stoppen. Zo komt er een procedure die de afzetting van de voorzitter vergemakkelijkt. Voor de conservatieven was dit erg belangrijk, de gematigden vrezen dat het McCarthy verzwakt.

Kevin McCarthy na vijftien stemrondes eindelijk gekozen tot voorzitter van het Huis
Het is officieel: het bordje hangt er.  Foto:  AP

‘Ik hoop dat één ding duidelijk is geworden na deze week: ik geef nooit op’, zei de ­Republikeinse leider na de vijftiende en laatste stemronde. Nu de voorzitter is aangesteld, kan het Huis eindelijk zijn werkzaamheden opstarten en kunnen nieuwe verkozenen ingezworen worden.

President Joe Biden heeft McCarthy alvast gefeliciteerd en roept hem op om de noodzakelijke economische vooruitgang voort te zetten en de sociale zekerheid te beschermen. ‘Dit is een tijd om verantwoordelijk te regeren en te verzekeren dat we de belangen van Amerikaanse families op de eerste plaats zetten’, aldus Biden.

Dissidenten

McCarthy bleef ex-president ­Donald Trump steunen, zolang die een cruciaal deel van de ­Republikeinse achterban in zijn greep hield. Alleen was de meerderheid van de Republikeinen na de midterm-verkiezingen veel kleiner dan initieel werd gedacht.

De uiterst-rechtse flank binnen die Republikeinse meerderheid weigerde de kandidatuur van ­‘establishment­kandidaat’ Mc­Carthy te omarmen. De voormalige minderheidsleider moest heel wat toegevingen doen. Hij zegde een van de leden van de extremistische flank een belangrijke commissiezetel toe en stelde onderzoeken in het vooruitzicht die de regering-Biden en de Democraten het leven zuur kunnen maken. ­Bovendien stemde hij in met de herinvoering van een regel die afgevaardigden toelaat om via begrotingswetten federale diensten plat te leggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden