Foto:  Victoriano Moreno
consument

Vlaamse stormloop op snelle elektrische fiets

In 2022 zijn er 17.592 nieuwe speedpedelecs ingeschreven in België. Dat zijn er ruim 42% of 5.215 exemplaren meer dan het jaar voordien. Goed voor een nieuw record, meldt mobiliteitsfederatie Traxio in een persbericht.

Speedpedelecs (tot een maximumsnelheid van 45 km/u) zijn voor een breed publiek inzetbaar, want ze vergen geen specifieke aanpassingen qua laadinfrastructuur. Dat gaat eenvoudig met een klassiek stopcontact.

Opmerkelijk: Vlaanderen telde in 2022 maar liefst 95,15 procent van de nieuwe speedpedelecs (16.739 stuks). ‘De inschrijvingen van nieuwe speedpedelecs zijn ons in 2022 maand na maand blijven verrassen’, zegt Filip Rylant, woordvoerder van Traxio. ‘December – normaal een koude, donkere en dus minder populaire maand – sloot het jaar af met een record­cijfer dat 72,9 procent hoger lag dan vorig jaar.’

Volgens Stefaan Lampaert, algemeen secretaris van subdivisie Traxio Velo, valt het op dat dit in ­december vooral geleasede fietsen waren, mogelijk door de invoering van cafetariaplannen in veel bedrijven en de interessante kilometervergoeding voor de werknemer.

Ook op de tweedehandsmarkt deed de snelle elektrische fiets het erg goed. Er kwamen vorig jaar 5.671 inschrijvingen bij, een stijging met 88 procent. Ook daar was december goed voor een maand­record.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen