Zeker zeven doden na rellen in Mexico

Bij een militaire operatie in het noordwesten van Mexico is een van de zonen van de vroegere Mexicaanse drugskartelbaas Joaquin Guzman, beter bekend als ‘El Chapo’, gearresteerd. Ovidio Guzman werd gevangengenomen in de stad Culiacan in de deelstaat Sinaloa, melden Mexicaanse media. Op de arrestatie volgden rellen, waarbij al zeker zeven mensen om het leven kwamen.

‘El Chapo’ zit in een Amerikaanse gevangenis, nadat hij in 2019 in de VS tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Ovidio Guzman en zijn broers hebben sindsdien een deel van diens Sinaloa-kartel overgenomen. Ze worden in Mexico beschouwd als belangrijke handelaars in de drug fentanyl.

De arrestatie kwam er kort voor een politieke top in Mexico waar ook de Amerikaanse president Joe Biden wordt verwacht. De VS hadden een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd door de tip die kon leiden tot de arrestatie van Ovidio Guzman, die al eens in 2019 werd gearresteerd. Hij werd later op bevel van president Andres Manuel Lopez Obrador vrijgelaten om zware gevechten tussen criminelen en veiligheidstroepen te voorkomen.

Na de operatie van donderdag braken in Culiacan hevige gevechten uit tussen de veiligheidsdiensten en vermoedelijke bendeleden. Er werden bussen en vrachtwagens in brand gestoken. Gouverneur Ruben Rocha Moya riep mensen op om thuis te blijven. Scholen en openbare gebouwen bleven gesloten.

‘Morgen zullen we vermoedelijk weer normaal kunnen werken’, zei de gouverneur. Hij overweegt niet om extra legereenheden in de stad in te zetten. Volgens hem kwamen zeven leden van de veiligheidsdiensten om het leven, waaronder een kolonel. 21 agenten en acht burgers raakten gewond tijdens de vuurgevechten. Het is voorlopig niet duidelijk hoeveel bendeleden omkwamen.

Luchthaven getroffen

De luchthaven van de stad was ook betrokken bij het geweld. De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeromexico verklaarde dat een van haar vliegtuigen net voor een vlucht naar Mexico getroffen werd door schoten. Niemand raakte gewond, zei de maatschappij.

David Tellez, een passagier die met zijn vrouw en drie kinderen in het vliegtuig stapte, besloten op de luchthaven te blijven tot het veilig was om te vertrekken. ‘In de stad is het nog erger’, zei hij aan persagentschap Reuters. ‘Er wordt veel geschoten en er is veel verwarring.’

Een vliegtuig van de Mexicaanse luchtmacht werd ook beschoten, zei het federale luchtvaartagentschap. De luchthavens van Culiacan, Mazatlan en Los Mochis blijven voorlopig gesloten tot de veiligheid gegarandeerd is.

Drugoverdosis

Een toename van het aantal doden door een drugoverdosis in de Verenigde Staten heeft geleid tot een verhoogde druk op Mexico om organisaties zoals het Sinaloa-kartel te bestrijden. Die zijn vooral verantwoordelijk voor de productie en verzending van fentanyl.

El Chapo, die een kwarteeuw aan het hoofd stond van het machtige Sinaloa-kartel, werd beschouwd als de machtigste drugshandelaar ter wereld. Hij zou op 25 jaar tijd 1.200 ton cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld en zou ook de opdracht hebben gegeven voor tal van moorden.

Correctie: oorspronkelijk stond in de titel van dit artikel dat de Mexicaanse politie beelden had gemaakt van de arrestatie van Ovidio Guzman. Dat klopt niet, de beelden hierboven dateren van 2019. De video werd ook in die zin aangepast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden