Foto:  belga

Opnieuw ploegentijdrit in Parijs-Nice

In de 81ste editie van Parijs-Nice (WorldTour) is voor het eerst sinds dertig jaar weer een ploegentijdrit opgenomen. Dinsdag 7 maart rijden de teams tijdens de derde etappe 32,2 kilometer in Dampierre-en-Burly (Loiret). Dat zal niet gebeuren volgens het klassieke format, waarbij de tijd van de derde, vierde of vijfde renner van het team telt. De klok stopt bij de eerste renner.

‘Het wordt interessant om te zien welke tactiek de ploegen hanteren. Ik kan me een scenario inbeelden waarbij maar twee renners van een team de slotkilometer ingaan, waarna de ene dan de sprint voor de andere lanceert’, zegt koersdirecteur François Lemarchand. ‘In een koers waarin vaak met seconden gegoocheld wordt, willen we vermijden dat een team met het merendeel van zijn renners in de kop het klassement komt te staan. Ons doel is om de allroundrenners een allroundparcours aan te bieden.’

Parijs-Nice gaat op zondag 5 maart van start met een 169,4 kilometer lange etappe met start en aankomst in La Verrière (Yveslines), waarna maandag een 163,7 kilometer lange tocht van Bazainville (Yvelines) naar Fontainebleau (Seine-et-Marne) volgt, op papier twee ritten die tot een massasprint moeten leiden.

Na de ploegentijdrit gaat het via etappes van Saint-Armand-Montrond (Cher) naar La Loge des Gardes (Allier), van Saint-Symphorien-sur-Coise (Rhône naar) Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme) en van Tourves (Var) naar La Colle-sur-Loup (Alpes-Maritimes) naar het zuiden.

In de vierde etappe (164,7 km) kunnen de klassementsrijders hun hart ophalen op de Loges des Gardes (6,7 km, 7,1 %), het dichtst bij Parijs gelegen skioord. De vijfde rit (212,4 km) is er één voor de sprinters, de zesde (197,4 km) is op de maat van aanvallers geknipt.

Hoogste col in geschiedenis Parijs-Nice

Zaterdag krijgen de renners de hoogste col in de geschiedenis van de rittenwedstrijd voor de kiezen, met de Couillole (Alpes-Maritimes). De start is in Nice en de finish ligt na 142,9 kilometer op de top van de 1.678 meter hoge klim, die voor het eerst sinds 2017 weer aangedaan wordt. De slotrit op zondag 12 maart is de traditionele etappe rond Nice, met de col d’Eze als scherprechter en na 118,4 kilometer finish op de Promenade des Anglais.

Vorig jaar bracht de Sloveen Primoz Roglic Jumbo-Visma Parijs-Nice een eerste keer op zijn palmares, met de steun van groenetruiwinnaar Wout van Aert. Zijn Deense ploegmaat Jonas Vingegaard wil hem dat dit jaar nadoen. De Tourwinnaar maakt er zijn debuut.

Pariijs-Nice viert dit jaar zijn 90ste verjaardag. Alphonse Schepers won in 1933 de eerste editie en een jaar later was er met Gaston Rebry al opnieuw een Belgische eindwinnaar. Inmiddels zitten de Belgen aan veertien eindzeges, alleen de Fransen (21 zeges) doen in eigen land beter. De laatste Belgische eindzege dateert van 1998. Toen won Frank Vandenbroucke.

De Fransen wachten al een jaar langer op een opvolger van Laurent Jalabert, die in 1997 een derde keer op rij won. De Ier Sean Kelly is met zeven zeges van 1982 tot 1988 recordwinnaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen