Vaticaan

Voor het eerst in meer dan 200 jaar begraaft huidige paus zijn voorganger: zo verliep begrafenis van Benedictus XVI

Voormalig paus Benedictus XVI, die zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed, is deze voormiddag begraven. De plechtigheid, waarop onder anderen koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zijn, begon om 9.30 uur en is intussen afgelopen. Tienduizenden toeschouwers woonden de uitvaart bij op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

De Duitse paus emeritus Benedictus XVI, in 1927 geboren als Joseph Ratzinger, overleed afgelopen zaterdag, bijna tien jaar nadat hij als eerste paus in 600 jaar was afgetreden. Hij wordt begraven door een zittende paus, Franciscus. Dat een paus zijn voorganger begraaft, gebeurde voor het laatst in 1802.

In de drie dagen dat zijn lichaam opgebaard lag in de Sint-Pietersbasiliek, hebben bijna 200.000 mensen hulde aan hem gebracht. Een aantal dat de verwachtingen van Vaticaanse functionarissen ver heeft overtroffen. Tijdens zijn wekelijkse audiëntie op woensdag prees paus Franciscus zijn voorganger als ‘een groot meester in de catechese’. Benedictus leidde de katholieke kerk acht jaar tot hij in 2013 aftrad omwille van zijn verminderende gezondheid. In plaats van ‘terug te keren’ naar Joseph Ratzinger, koos hij ervoor om na zijn troonsafstand paus emeritus te worden genoemd en bleef hij in het Vaticaan wonen en een witte soutane dragen. Benedictus zal ook een begrafenis krijgen die vergelijkbaar is met die van een regerende paus.

In het graf van Johannes Paulus II

De kist met het stoffelijk overschot van paus emeritus Benedictus XVI is donderdagochtend vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad gebracht. Daar begon iets voor 9.30 uur de uitvaartdienst.

Tienduizenden gelovigen zijn toegestroomd op het Sint-Pietersplein, dat is gehuld in een dichte mist. De rouwplechtigheid wordt voorgegaan door paus Franciscus, die in een rolstoel naar het buitenaltaar werd gebracht.

Benedictus zal donderdag begraven worden in het vroegere graf van zijn voorganger Johannes Paulus II. Die kreeg na zijn overlijden in 2005 een rustplaats in de ‘Grotte Vaticane’, onder de vloer van de Sint-Pietersbasiliek. Maar na zijn zaligverklaring in 2011 werden de resten verplaatst naar de binnenzijde van het gebouw zelf. De kist bevindt zich nu in een zijkapel, naast de beroemde piëta van Michelangelo. De oorspronkelijke begraafplaats van Johannes Paulus II in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek was daardoor vrijgekomen.

Na de plechtigheid op het Sint-Pietersplein wordt het lichaam van Benedictus – gedragen in een cipressenhouten kist – in een zinken kist geplaatst en uiteindelijk in nog een andere van eikenhout. Bij zijn lichaam worden munten en medailles gelegd die werden geslagen tijdens zijn periode als paus, net als de palliums (een onderdeel van de liturgische kledij) die hij droeg en een metalen cilinder met daarin een ‘rogito’, een tekst die zijn pausdom omschrijft.

Alleen Italië en Duitsland (het geboorteland van Benedictus) werden uitgenodigd om een officiële staatsdelegatie naar de begrafenis te sturen, maar ook andere nationale leiders en royals zijn aanwezig.

Correctie 5 januari: In een eerdere versie van dit stuk stond dat het 600 jaar geleden was dat een paus de begrafenis van zijn voorganger leidde. Technisch gezien is dat onjuist: Pius VII liet het stoffelijk overschot van zijn voorganger Pius VI opgraven om hem in 1802 een waardige begrafenis te geven in Rome.

Bron: The Guardian, Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden