Foto:  Karel Hemerijckx

Hooikoortsseizoen al begonnen door milde winter

Door het zachte weer van de afgelopen weken staan de eerste elzen en hazelaars al in bloei. Maar door de regen ondervinden mensen die gevoelig zijn voor pollen nog niet veel last.

Het blijft zacht, waardoor steeds meer elzen en hazelaars tot bloei komen. De maxima schommelen donderdag tussen 7 graden op de Ardense hoogten en 11 graden in het westen, voorspelt het KMI. De komende week wordt het in de namiddag ongeveer 8 graden en ‘s nachts ongeveer 5 graden, meldt Meteovista. Dat is warm voor de tijd van het jaar. In een normale maand januari schommelt de temperatuur overdag rond 6 graden en ‘s nachts rond het vriespunt.

   • Natuur ontwaakt nu al uit haar winterslaap

Door het zachte weer zullen planten die reageren op hoge temperaturen zich sneller ontwikkelen. Brengt het einde van januari of februari nog koud winterweer, dan kan de overlast door pollen tijdelijk afnemen.

Berken- en graspollen

Door wolken, wind en perioden van regen voelt de winter momenteel als herfst. De regenzones die over ons land trekken, pakken uit in het voordeel van de mensen die allergisch zijn voor pollen van elzen en hazelaars, omdat de regen de lucht schoonspoelt. Blijft het echter een (deel van de) dag droog en blaast de wind de katjes van de elzen en de hazelaar de lucht in, dan kunnen zij wel last ondervinden.

Voor berkenpollen zijn nog meer mensen allergisch. Die bomen bloeien vooral in april, maar de bloeiperiode kan eerder starten als februari en maart zacht zijn. Daarna volgt het graspollenseizoen, dat ook bij veel mensen klachten oplevert.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden