Foto:  AP

Cocaïne, ruzie met broer en gedode talibanstrijders: nieuwe details uit autobiografie prins Harry bekend

De Britse prins Harry vertelt in zijn autobiografie Spare (‘Reserve’) dat een ruzie met zijn oudere broer William in 2019 uitliep op geweld. Dat schrijft The Guardian. Ook andere Britse media geven al details uit het boek.

The Guardian beschikt over een exemplaar van het boek, dat volgende week verschijnt. En in Spanje zijn al exemplaren in de winkelrekken gelegd.

De ruzie tussen de broers ging volgens de krant over Harry’s vrouw Meghan. William vond de Amerikaanse actrice ‘lastig’, ‘onbeleefd’ en ‘een vel schuurpapier’, staat in het boek. Harry antwoordde dat zijn broer ‘het mediaverhaal papegaaide’, waarna de ruzie uit de hand zou zijn gelopen. William schold zijn jongere broer uit, greep hem bij zijn kraag en werkte hem tegen de vloer.

Het is onduidelijk of William zijn broer daarbij zou hebben geslagen of alleen geduwd. ‘Ik landde op de bak van de hond die onder mijn rug brak en de stukken sneden in me. Zo lag ik daar een moment, verdoofd, toen krabbelde ik overeind en zei dat hij moest opdonderen’, citeert The Guardian uit de autobiografie. Omdat Harry weigerde om terug te vechten, liep William weg.

De titel van het boek slaat op een gezegde in aristocratische kringen dat de eerste zoon een erfgenaam is en een tweede een ‘reserve’. Het gevoel de reserve te zijn is volgens The Guardian de rode draad van de autobiografie. Zo vertelt Harry dat zijn vader, de huidige koning Charles, bij de geboorte van zijn tweede zoon tegen zijn vrouw prinses Diana zou hebben gezegd: ‘Fantastisch! Nu heb je me een erfgenaam gegeven en een reserve – mijn werk zit erop.’

Nazi-uniform en Cocaïne

De Britse media hebben intussen ook al andere passages opgepikt. Harry zegt dat William en zijn vrouw Kate Middleton hem in 2005 hadden aangemoedigd om een nazi-uniform te dragen op een verkleedfeestje. Dat noemt hij ‘een van de grootste vergissingen uit zijn leven’.

Toen hij zeventien was, kreeg hij cocaïne aangeboden bij iemand thuis. Harry zegt dat hij daarna nog meerdere keren cocaïne heeft gebruikt. Maar hij vond er naar eigen zeggen weinig aan. ‘Ik beleefde er niet veel plezier aan, en ik werd er niet speciaal gelukkig van zoals dat bij anderen precies wel het geval was. Maar ik voelde me wel anders, en dat was mijn belangrijkste doel. Ik was een 17-jarige jongen die wou ingaan tegen de gangbare orde.’ Harry geeft ook toe dat hij als student ook cannabis heeft gerookt.

De prins vertelt ook dat hij tijdens zijn twee militaire missies in Afghanistan 25 talibanstrijders heeft gedood. ‘In mijn tijd met Apaches en laptops werd alles wat ik deed opgenomen. Ik kon altijd precies zien hoeveel vijandelijke strijders ik had gedood. Mijn aantal was dus 25. Het was niet iets waar ik veel voldoening uit haalde, maar ik schaamde me er ook niet voor.’

Voor Spare verschijnt, worden komend weekend in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op televisie twee interviews uitgezonden met prins Harry, die in onmin leeft met zijn familie. Buckingham Palace geeft geen commentaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen